Pět obcí z Českolipska se uchází o titul Vesnice roku. Podle starostů je důležité, jak se v nich lidem žije

21. květen 2014

Každoroční soutěž Vesnice roku není jen o opravených fasádách nebo náměstích. Obce často nemají na nákladné opravy peníze, přesto se do ní přihlásí. Na Českolipsku jich je letos pět. Tamním obyvatelům se život v té jejich vesnici líbí. Nejde prý ani tak o novotou zářící uličky a domky, ale o to, jak se v obci žije. O titul se letos ucházejí Kravaře, Prysk, Zahrádky, Polevsko a Ralsko.

Cesta v Kravařích směrem od České Lípy je neutěšená, šedivá a zaprášená. Obec má také veliké asfaltové náměstí, jaké je pro vesnici dost netypické.

Část obce Kravaře-Raná je jiná, plná upravených domků. „Jsme tu nesmírně spokojeni. Všechno se tu vylepšuje a já jsem tu spokojená. Je tu krásně,“ říká Jiřina Pažoutová, která v Kravařích-Rané bydlí v roubeném stavení.

Podle nezávislého starosty Kravař Víta Vomáčky je důležité, jak se v obci žije. „I proto jsme se přihlásili do Vesnice roku, protože to není jen o tom, jestli máme všechno opravené a všechno září novými laky a barvami, ale o tom, jak vesnice interně žije,“ říká starosta Vomáčka.

Kravaře svým obyvatelům mají co nabídnout. „Máme tu Centrum zdraví, kde je sauna i hydromasážní vana. Naproti je multifunkční hřiště s večerním osvětlením. Máme i veřejný internet a knihovna získala před nedávnem titul Nejlepší knihovna Libereckého kraje,“ vypočítává Vomáčka.


Cílem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova a upozornit širokou veřejnost na význam venkova. Soutěž poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995, od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. Ministerstvo zemědělství se mezi vyhlašovatele připojilo v roce 2007.
Zdroj: vesniceroku.cz

Problém je právě velké asfaltové náměstí. „Máme obrovské náměstí, a pakliže bychom ho chtěli rekonstruovat, bude to stát zhruba 20 milionů korun,“ dodává starosta.

Kromě Kravař se o titul Vesnice roku uchází i Prysk nedaleko Nového Boru.

„Je tady klid a obec nabízí různé akce pro děti. Taky se tu slaví první máj, parčíky se obnovují a máme tu i opravený krásný kostel,“ popisuje chalupářka Marie Čechová, co může Prysk nabídnout.

Zahrádky patří k pětici obcí Českolipska, které mají zájem titul získat. „Nabídnout můžeme krásnou přírodu, spousty turistických cest, nové chodníky i kulturu,“ říká nezávislý starosta Zahrádek Ladislav Chvojka.

Ani podle něj není titul Vesnice roku jen o hmotných záležitostech, ale i o tom, jak se v obci žije. Zahrádky už jednou titul získaly.

„My jsme ho získali v roce 2009,“ připomíná starosta Zahrádek a dodává, jak hodnocení obce probíhá.

Ralsko

„Hodnotitelská komise navštíví Obecní úřad, kde se udělá prezentace. Pak se chodí po obci a to, čím se chce obec pochlubit, komisi ukáže. Když komise potká někoho z obyvatel, tak se i zeptá, jak se mu tu žije,“ dodává starosta.

Komise by obce měla navštívit na konci června. Kromě Kravař, Prysku a Zahrádek se o titul Vesnice roku uchází ještě Polevsko a Ralsko.

Vítěznou obec krajského kola vyhlásí komise o prázdninách, výsledek celorepublikové soutěže budeme znát na konci září.

Spustit audio