Pergameny, medaile, listiny. Zájemci se podívali do jabloneckého archivu

9. červen 2016

12 stupňů Celsia, 55% vlhkost a tma. Dokumenty v latině, němčině, ale i portugalštině. Tohle všechno se ukrývá v jabloneckém archivu, kam dnes mohli lidé výjimečně nahlédnout u příležitosti Mezinárodního dne archivů.

„Císař se 24. června 1906 cestou z Liberce stavil v Jablonci nad Nisou,“ vzpomíná Jan Kašpar, ředitel jabloneckého archivu na začátek 19. století. Už v té době platily za symbolické barvy města zelená a stříbrná.

V archivu jsou všechny dokumenty o tom, jak město vznikalo, jak se vyvíjelo, jak se v něm stavělo - dohledáme tedy i materiály k nejstaršímu místnímu kostelu. „Rok 1687 – je tam popsán vznik toho dříve dřevěného, dnes kamenného kostela sv. Anny,“ říká Jan Kašpar.

Listiny jabloneckého archivu

Jablonecký archiv dokladuje, že dnes padesáti tisícové město bylo v minulosti malou vesnicí Maloskalského panství. „Celé 18. století byl Jablonec ještě obyčejnou vesnicí, navíc podřízenou Kokonínu,“ popisuje Kašpar.

Jablonecký archiv – stejně jako ostatní sbírky historických materiálů na severu Čech – má většinu materiálů v němčině. Kromě toho jsou tu ale i materiály v portugalštině, francouzštině a dalších světových jazycích. To díky obchodování se sklem a bižuterií, které k Jablonci patřilo v minulosti stejně jako dnes.

autor: sas
Spustit audio