Pěkné kůrčičky na sekané docílíte bílkem, šťavnatost jí dodají plátky slaniny
Jak na tu nejlepší sekanou na světě? S tím vám poradí další díl Babských rad Jarky Vykoupilové. Poslechněte si podrobnosti!
Cibuli nakrájíme najemno a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, mleté maso dáme do mísy, přidáme cibuli, mrkev, hrášek, pak vejce, strouhanku, petrželku sůl a pepř. Směs důkladně propracujeme, vytvoříme bochánek, kterým několikrát vší silou bouchneme o pracovní desku. To kvůli odstranění přebytečného vzduchu – je to prevence prasklé kůrky.
Sekanou můžeme před pečením potřít bílkem – i tento trik pomůže udržet pěknou kůrčičku. Pokud chcete, aby sekaná byla šťavnatější, můžete ji poklást plátky anglické slaniny.
Formu na sekanou vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte asi hodinku, není dobré během pečení troubu zbytečně otvírat. Ideální příloha? Tradiční je bramborová kaše, zkusit můžete i topinky, co však nesmí chybět, jsou kyselé okurky.
Související
-
Sekaná mozaika Marie Šafářové je dokonalým pohoštěním za tepla i za studena
Jestli si chcete pochutnat na skvělé sekané, vyzkoušejte tuto. Je s vejci natvrdo, párky i kapií a hráškem. Hodí se za tepla s kaší i za studena jen s chlebem.
-
U sekané je zásadní teplota pečení, shodují se šéfkuchaři
Nedaří se vám dosáhnout toho, aby vaše sekaná byla šťavnatá a s křupavou kůrčičkou? Možná ji pečete při příliš vysoké teplotě. Poradíme vám jak naložit s mletým masem.
-
Velikonoční sekaná pečeně z trojího druhu masa od Boženy Tompichové je plněná vejci a šunkou
Jaro v masové podobě, kdy cítíte ten šťavnatost tří druhů mas, které namlela na ručním masovém strojku Božena Tompichová ze Žatce, to je velikonoční sekaná pečeně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.