Pejskařům přibyla nová povinnost, musí nechat své psy očipovat. Bolí to?

24. říjen 2019

Povinné označení elektronickým čipem přikazuje zákon od 1. ledna 2020. Ceny čipů začínají na 200 korunách; levnější čipy mohou způsobit problém.

Majitelé psů přicházejí do veterinárních ordinacích po celém Česku, aby své „nejlepší přátele“ nechali očipovat. Nová povinnost se týká všech zvířat, výjimku mají jen ta, která mají jasně čitelné tetování provedené před 3. červencem 2011. Štěňata musí čip dostat nejpozději při prvním očkování proti vzteklině.

Povinné označení psů má usnadnit jejich evidenci, umožnit kontrolu v takzvaných množírnách a může pomoci i při hledání ztracených zvířat. Schází ale zatím jednotný centrální registr čipů, jaké mají například na Slovensku. V Česku je databází hned několik a pro majitele psů je zápis do nich zatím nepovinný. S povinnou registrací čipů a jejich jednotnou databází se v Česku počítá nejdříve za dva roky.

Samotné čipování nebolí, přesvědčila se o tom sama majitelka pejska Kateřina Wendlerová
Čip se aktivuje po přiložení čtecího zařízení
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.