Patří dvouleté děti do školky? Statutární města bojují proti novele školského zákona

12. prosinec 2017

Liberecká radnice se rozhodla bojovat proti novele školského zákona. Společně s Jabloncem nad Nisou a dalšími 24 statutárními městy má totiž za to, že nárok dvouletých dětí na umístění ve školce je nesmyslný. Liberec společně s Komoru statutárních měst chce prostřednictvím poslanecké iniciativy změnit plány ministerstva, které mají vejít v platnost v roce 2020.

„Pokoušeli jsme se iniciovat změnu zákona v tom smyslu, aby to nebyla povinnost, ale možnost těch obcí ta místa nabízet podle svých kapacitních možností,“  říká Zdeňka Květová, vedoucí jabloneckého odboru školství. Argumentů, proč je přijímání dvouletých dětí do mateřinek komplikované, má celou řadu. A není sama.

 „Pleny a nebezpečný odpad. Je tam otázka dohledu, to znamená učitelky nebo chůvy? Je tam otázka bezpečnostní, to znamená, že musí být bezbariérové pavilony. V řadě školek máme takzvaně heterogenní skupiny, to znamená, že jsou tam v těch jednotlivých třídách děti od tří do pěti let, nebo dokonce do sedmi, když jsou odkladové. A takto by tam byly od dvou do sedmi, to spolu prostě nebude fungovat,“ vypočítává protiargumenty Ivan Langr ze strany Zelených, radní pro školství v Liberci.

Na novelu školského zákona nepohlíží s nadšením ani ředitelka liberecké mateřinky Motrýlek Martina Suchomelová.

„Podle mého pohledu si myslím, že dvouleté děti do mateřské školy nepatří. Děti do tří let podle vývojové psychologie nejsou schopny přijímat ten výukový program, který je stanovený pro předškolní vzdělávání,“ vysvětlila Martina Suchomelová.

Dvouleté děti do školky nepatří – tak se jmenuje petice, kterou sepsal psycholog a pedagog Marek Herman. „Do tří let se formuje devadesát procent naší osobnosti a to dítě potřebuje pocit bezpečí a lásky. A tím základním zdrojem toho pocitu je máma, je v tom nikým a ničím nenahraditelná,“ uvedl Marek herman.

Liberec je proti novele školského zákona od začátku. O problému město jednalo s ministerstvem školství už několikrát. Podle odborníků z ministerstva školství samozřejmě platí, že funkční rodič je v životě dítěte nenahraditelnou osobou. To však podle nich neznamená, jak ukazují zkušenosti z mnoha vyspělých zemí, že dítě mladší tří let bude nutně poškozeno. Navíc jde prý i o vytvoření tlaku na stát a zřizovatele, aby zajistili kvalitní podmínky v péči o dítě.

Se stanoviskem ministerstva souhlasí například maminka Hana Nováková: „Myslím si, že by měla být širší ta možnost, dát dítě do školky ve dvou letech. Nejen do soukromé školky, protože to si nemůže každý dovolit, ale myslím si, že by ty školky tomu měly být uzpůsobené, jak ten personál, tak i to vybavení.“

Momentálně města čekají na ustálení nové politické reprezentace na ministerstvu školství. Pak budou přes poslaneckou iniciativu budou chtít o nároku na místo v mateřince pro dvouleté děti znovu jednat.

Spustit audio