Páteční Noční linka: Magická čísla

14. duben 2023

Co ve vás vyvolávají čísla jako 13 nebo 7? Považujete třináctku za číslo, před kterým by se měl mít člověk na pozoru? Jaká čísla jsou pro vás v životě ta, která řadíte k těm šťastným a naopak ze kterých máte obavu? Která čísla vám přinesla štěstí?

Všichni máme nějaké oblíbené číslo. Některá čísla se však považují za šťastná napříč národy, přičemž často vycházejí z náboženských příběhů či lidových pověr. Při vyplňování tiketů sportky kdekdo sází na datum narození své nebo svých blízkých.

Policisté zkoušejí čísla služebních odznaků a obecně se k takové volbě číselné kombinace najde mnoho inspirací. Nicméně v každé zemi existují pomyslné šťastné cifry, jež se neodvozují ani tak z vlastní zkušenosti lidí, jako spíš z historických událostí. 

Itálie se navíc vedle trojky překvapivě nebojí ani třináctky. Zatímco ve většině světa symbolizuje neštěstí do té míry, že se v některých výškových budovách při číslování vynechává třinácté patro, Italové si ji spojují se sv. Antonínem z Padovy (zemřel 13. června 1231). Modlí se k němu, když potřebují najít něco ztraceného. 

Spustit audio