Pašijové hry na českolipském hradu Lipý si zahrálo přes sto šedesát lidí

28. březen 2016

Desítky herců, dvacetičlenný orchestr a vrch Golgota – to všechno bylo k vidění na Velký pátek na českolipském hradě Lipý. Pašijové hry, tedy příběh o utrpení a smrti Ježíše Krista, tam nadšenci nacvičují pravidelně už od roku 2004. Letos poprvé ale hru nastudoval divadelní režisér.

Petr Nárovec je takříkajíc duchovním otcem Pašijových her na českolipském hradě Lipý. Spolu s manželkou organizuje hry od roku 2004.

„Když jsme před dvanácti roky začali, tak to bylo hodně amatérské představení. Letos nám pomáhal s režií František Zborník. S ním je práce úžasná a nádherná."

Na realizaci se doslova podílí přes sto šedesát nadšenců. „Sehnat dohromady všechny je hodně velká zátěž. Jsou to lidé, kteří mají zaměstnání, tedy amatéři, kamarádi, které musím oslovit. Problém je, abychom se sešli na zkouškách, protože jsou třeba z Prahy nebo Liberce."

Pašijové hry na hradu Lipý

„Toto je velmi specifický prostor. Je to úplně jiné než v divadle. Také tu nepracuji s herci, ale s lidmi , kteří to divadlo zkoušejí. Někteří z nich jsou opravdu talentovaní. Je ale nádherná autorská hudba Marka Kučery," říká režisér letošních Pašijových her František Zborník, který například spolupracoval s pražským Divadlem ABC.

Herců, kteří opravdu mají role, je deset. Zbytek je jak se říká dav. Tedy jsou to strážní, římští vojáci, jeruzalémský lid."

Celé představení doprovází už třetím rokem živý orchestr s dvaceti hudebníky. Představení se pak odehrává po celém nádvoří hradu - na torzu bývalého paláce, stejně jako na bývalé věži, která představuje Golgotu.

Jedna ze závěrečných scén, kdy Longin probodne Ježíšovi bok, vypadá pro diváky naturalisticky. Podle Petra Nárovce se to neobejde bez technických vychytávek. „Nerad to prozrazuji, ale krev stříká z jeho boku."

Tvůrci chtějí do budoucna dílo přeměnit na rozhlasovou hru a plánují profesionální videozáznam z představení na Vodním hradě.

Spustit audio