Pantheon nad Malou Skálou se letos nejspíš opravovat nezačne

25. srpen 2011

Opravy Pantheonu nad Malou Skálou na Jablonecku se dál protahují. Obec na stavbu nové opěrné zdi nemá peníze. Část nádvoří tak už skoro rok zůstává provizorně přikrytá plachtou.

Základní problém jsou peníze - ačkoli se původně mluvilo o tom, že obec dokáže zřícený parkán opravit vzápětí poté, co se loni koncem září podmáčený svah sesunul dolů do údolí, stále ještě se s tím nezačalo.

Část nádvoří kryje modrá plachta. Do letohrádku se turisté nedostanou a mohou si prohlédnout jen tu část Pantheonu, která je v síních bývalého skalního hradu Vranov.

Právě kvůli provizorním podmínkám letos na jaře zastupitelé Malé Skály prodloužili jen na jeden rok smlouvu firmě, která památku provozuje. Ta přistoupila na to, že bude muset provoz upravit v závislosti na stavebních pracích. Jak je ale vidět - úplného zavření areálu se bát nemusí.

Starosta Malé Skály Michal Rezler říká, že je skeptický k tomu, že by se s opravami začalo ještě letos. Částka na opravu totiž postupně mnohonásobně narostla. Dělal se geologický průzkum skály, uvažovalo se o dvou variantách oprav.

Nakonec se památkáři spolu s obcí a odborníky na životní prostředí dohodli na tom, že se opěrná zeď parkánu postaví znovu a svah se odvodní, aby se po dalším silním dešti znovu nesesypal.

Teď se tedy opravy odhadují na víc než šest milionů korun a to je suma, kterou si Malá Skála ze svého rozpočtu dovolit nemůže. Požádala proto o dotaci, tu ale zatím nezískala a do doby než bude mít peníze k dispozici, nic opravovat nezačne.

autor: leš
Spustit audio