Pantheon nad Malou Skálou bude letos i v letní turistické sezóně zavřený

15. březen 2011

Letohrádek na skalním ostrohu nad Malou Skálou letos zůstane zavřený. Obci se totiž do začátku nové turistické sezóny nepodařilo opravit sesunutý svah, který sebou po intenzivním říjnovém dešti strhl i opěrnou zeď. Alespoň zřícenina skalního hradu by ale měla být o víkendech přístupná.

Mezi vstupem na nádvoří bývalého skalního hradu Vranov z 15. Století a letohrádkem, který o 400 let později nechal nad Malou Skálou vybudovat František Zachariáš Römisch je dnes velká díra. Je proto jasné, že turisté si tu letos na lavičkách neodpočinou a vyhlídku do údolí Jizery si mohou užít jen z nedaleké skalní vyvýšeniny. Plán obce na opravu sesunutého svahu totiž nevyšel a až teď v březnu se dělal geologický průzkum skály, aby se zjistilo nakolik je možné do ní opěrnou zeď znovu ukotvit.

Levnější pro obecní pokladnu by bylo sesunutý svah přemostit lávkou, po které by se do letohrádku ve tvaru kaple chodilo. Památkáři ale trvají na tom, že i tak by mostek musela krýt zeď. Druhá varianta je vrátit zřícený parkán do původního stavu, ale lépe zajistit jeho odvodňování. Obec teď na jeho opravu připravuje projekt.

Projekt a rozhodnutí co dál by Malá Skála měla udělat co nejdřív. Zatímco na podzim se totiž zdálo, že oprava sesunutého svahu na nejvyhledávanější místní turistické atrakci bude stát milion a půl - teď se rozpočet blíží šesti milionům korun. Obec proto bude žádat o dotace památkáře i krajský odbor životního prostředí.

autor: leš
Spustit audio