Pandemie onemocnění COVID-19 nezastavila plánované novinky v teplické botanické zahradě

25. březen 2020 10:34

Botanická zahrada v Teplicích je kvůli nařízením proti šíření koronaviru pro návštěvníky zavřená. Zahradníci tam ale dál o rostliny pečují. A nezastavily se ani přípravy na plánovaná vylepšení.

Jednou je nová kotelna a druhou odbavovací systém – pro obě investice už botanická zahrada hledá firmy.

„Stávající kotelna má zastaralé plynové kotle. Jsou emisně náročnější a topný výkon kotelny je zhruba jednou tolik předimenzovaný, takže ji neprovozujeme v optimálním výkonovém rozsahu,“ vysvětlil ředitel zahrady Petr Šíla, proč je potřeba vyměnit kotelnu z 90. let.

Nová kotelna by měla být hotová v létě a botanická zahrada na ní má připravené 2 miliony korun.

Nový odbavovací systém nabídne návštěvníkům zahrady různé výhody a slevy

Dalších 450 tisíc korun chce dát do odbavovacího systému. Ten by měl být koncem května.

„Jedná se o pořízení turniketu a naprogramování pokladního systému na míru tak, abychom mohli rychle odbavovat návštěvníky a měli zajištěnou bezpečnost v areálu. Můžeme nabídnout i různé slevové akce a do budoucna prodej vstupenek přes internet. Sjednotíme se tak nejen s ostatními zahradami v Česku, ale i s městskými organizacemi, jako je aquacentrum nebo zimní stadion,“ vysvětlil Šíla.

Podle něj by stejný systém v městských organizacích mohl návštěvníkům přinést i výhody.

„Předpokládám, že budeme na příští sezónu jednat o nějaké teplické kartě nebo bonusovém programu pro návštěvníky Teplic. Jakmile máte ta data elektronicky, jde v podstatě naprogramovat cokoliv,“ řekl ředitel botanické zahrady, který je zároveň zastupitelem města za ODS.

Spustit audio

Související