Opatření proti šíření nákazy dopadají i na bezdomovce. Centrum v Teplicích muselo omezit provoz

22. březen 2020

Denní centrum v Teplicích muselo omezit provoz a služby bezdomovcům. Zatím se to ale podle ředitelky spolku Květina Barbory Bočkové nedotklo otevíracích hodin.

„V tuto chvíli jsme museli omezit vstup do denní místnosti, kdy klienti vstupují jednotlivě, mohou využít hygienický servis a sociální šatník. Stravu v podobě, potravinového balíčku a teplého nápoje si odnášení s sebou,“ vysvětluje ředitelka Bočková, s tím, že plný provoz budou moci obnovit až po získání ochranných prostředků.

 Reakce bezdomovců na vládní opatření i pandemickou situaci jsou podle vedoucí centra Barbory Vernerové různé: „Někteří jsou vystrašení. Někteří to vnímají tak, že ta situace tady je, a nějak se s tím popasují, než to zase přejde. Někteří mají problém s tím, že nemají kde se schovat a některým vadí, že pro ně nejsou dostupné roušky,“ uvedla.

Zatím tedy bezdomovci v centru dostali šálu nebo šátek. O víkendu se pracovnice denního centra pustily do šití roušek.

Ochranu úst a nosu musí mít na veřejnosti všichni a také je zákaz shromažďování. Dosavadní zkušenosti strážníků s bezdomovci shrnul ředitel městské policie Michal Chrdle: „Měli téměř všichni roušky, které zřejmě dostali od občanů. Nicméně je měli na krku a museli jsme je několikrát upozornit, aby si je vzali,“ popsal. Největší skupinku strážníci našli po čtyřech bezdomovcích.

K pomoci patří také informace, které se v těchto dnech často mění. V denním centru se proto tepličtí bezdomovci dovědí také praktické rady. „Snažíme se, aby měli co nejpřesnější informace, protože se k nim samozřejmě dostávají opožděně,“ říká Barbora Bočková, vedoucí spolku Květina, který denní centrum provozuje.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související