Památky v kraji navštívilo v červenci méně lidí než loni

30. červenec 2018

Hrady a zámky Libereckého kraje navštívilo letos v červenci méně lidí než za stejné období loňského roku. Podle památkářů to nejspíš způsobily vysoké teploty, při kterých lidé volí jiný program.

Nižší červencová návštěvnost vyplývá to ze statistiky, která eviduje návštěvnost mezi prvním a pětadvacátým červencem v letech 2017 a 2018. Údaje poskytl Českému rozhlasu Liberec Národní památkový ústav.

Nejvíce návštěvníků ubylo Troskám a zámku Sychrov. Na hrad Trosky letos v červenci přišlo zhruba o dva tisíce lidí méně, na Sychrov pak o tisíc méně. Naopak vyšší návštěvnost než loni zaznamenali třeba na Bezdězu, Lemberku a Grabštejnu. Bezděz si prohlédlo zhruba o osm set lidí více, Lemberk o sedm set a Grabštejn zhruba o pět set.

 Památky v Libereckém kraji navštívilo mezi prvním a pětadvacátým červencem celkově 89 tisíc lidí, což bylo o zhruba o 1600 lidí méně než loni ve stejném období. Od začátku roku naopak návštěvnost hradů a zámků vzrostla. V roce 2017 přišlo do 25. července 241 739 lidí a letos jich bylo ve stejném období  248 551.

autoři: jch , mib
Spustit audio

Související