Památkaři přeložili stoleté dopisy, které se našly při opravě libereckého kostela

20. srpen 2012

Měděný tubus, který stavebníci nedávno nalezli při rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, vydal celé své tajemství. Liberečtí památkáři už totiž přeložili sto let staré dopisy, psané švabachem.

Listiny ve staroněmčině napsali před sto lety arciděkan, klempíři, pokrývač a stavitelská firma. V dopise od tehdejšího arciděkana Gustava Budera se píše, že o výstavbu kostela se zasloužila slečna Marie Pauline von Liebig,

Z dopisu arciděkana se také dozvídáme, že litoměřickým biskupem byl Josef Gross nebo že v čele tenkrát už statutárního města Liberce stál doktor Franz Bayer. Dopis firmy Franze Hillebranda zase popisuje průběh stavebních prací.

Měděný tubus, který skrýval i čtyři groše, našli stavební dělníci letos v červenci. Jeho otevření kromě památkářů přihlíželi i milovníci historie. Někteří byli z obsahu schránky zklamaní, jiní, v čele s Janem Badalcem, byli ale nadšení.

Teď, když památkáři pořídili kopie dopisů, se originály opět vrátí do kostela. Kromě toho se příští generace dozví, které firmy se na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci v roce 2012 podílely.

autor: Eva Malá
Spustit audio