Pálení čarodějnic: Jak bezpečně pálit ohně a čemu se raději vyhnout?

30. duben 2019

Na mnoha místech našeho kraje si dnes večer 30. dubna užijeme tradiční pálení čarodějnic. Ohně ale nesmíme rozdělávat blíž než padesát metrů od lesa, varují krajští hasiči.

Na odstup bychom měli pamatovat nejen u lesa, ale taky v případě obytných budov. Kvůli jiskrám může hrozit třeba zapálení střechy. Ohniště je dobré oddělit od okolí třeba kameny nebo pískem.

Pálení čarodějnic 2018

Pokud se o filipojakubské noci chystáte na stavbu pyramidy nebo hranice, podoby těchto ohňů najdete na internetu včetně návodů, jak je postavit. Při stavění vatry by si lidé měli dát pozor, aby polena poskládali do stabilní pyramidy. Jinak se může zhroutit a způsobit požár. Je vhodné ho zapalovat buď běžnými sirkami, nebo třeba tuhým podpalovačem, známým jako PEPO. Při rozdělávání ohně není vhodné pomáhat si benzínem, naftou nebo ředidlem. Po vylití hořlavé kapaliny se okamžitě odpaří. Páry smíšené se vzduchem pak můžou dokonce vybuchnout.

Pálíte? Pozor na vítr

Svoji roli taky může sehrát i vítr, připomíná mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová: „Zvažte, jaká doba uběhla od posledních dešťových přeháněk. I slabý vítr může způsobit rozšíření ohně na okolní porosty, domy nebo jiné objekty. Při silném větru a v době velkého sucha oheň venku raději vůbec nerozdělávejte.“

PORADNA: Při pálení čarodějnic bychom měli mít dostatek hasební látky

čarodějnice

Jak bezpečně pálit čarodějnice? V poradně o tom mluvila Petra Musilová z HZS Kraje Vysočina.

Aktuálně žádné oficiální omezení, které by jakkoliv omezovalo nebo dokonce zakazovalo rozdělávání ohňů, neplatí, což potvrdila i mluvčí hasičů.

Jak se zabezpečit pro případ, že by se požár z ohniště začal šířit mimo? Dobré je přichystat si přímo na místo vodu, písek, hlínu, nebo lopatu. Při pálení by měla být neustále u ohně alespoň jedna osoba, které je víc než 18 let.

autor: Jan Charvát

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka