Pád nebeského jezdce. Rodině tragicky zesnulého záchranáře chce pomoct sbírka

2. duben 2019

Příběh tragicky zesnulého pilota, záchranáře, člena Horské služby Jizerských hor oslovuje tisíce lidí, stovky jich už přispěly do sbírky pro jeho ženu a děti. Pomoct může každý.

Při pádu malého výcvikového vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku v pátek 22. března zemřel – ne vlastní vinou – pilot letecké záchranné služby a dlouholetý člen Horské služby Jizerské hory Michal Beneš.

„Zemřel kamarád Michal Beneš... Michale, kamaráde, vzpomínáme!“ stojí na webu Horské služby.

Michal Beneš jako pilot záchranného vrtulníku

Po Michalovi doma zůstaly dvě malé holčičky, tříletá Rozinka a osmiletá Mařenka. A taky Simonka, přítelkyně, máma, holka, která chce všechno zvládnout sama, ‚nic nepotřebuje‘, poradí si. Všichni víme, že potřebuje pomoc, i když sama si o to neřekne,“ dočtete se na stránkách Nadačního fondu pomoci Karla Janečka u projektu nazvaném Pád nebeského jezdce. Sbírku pro Michalovu ženu a děti zorganizovali její přátelé a známí. Pomoct může každý. K začátku dubna přispělo téměř 1800 dárců a vybralo se přes dva miliony dvě stě třicet tisíc korun.

U horské služby Michal Beneš pracoval od roku 2003, zabýval se hlavně IT technologiemi – vyvíjel nové programy pro pátrání v terénu, napojení vysílaček na elektronický mapový systém a podobně. Absolvoval pilotní zkoušky a pracoval taky jako kapitán, pilot vrtulníku pro DSA, Leteckou záchrannou službu v Libereckém kraji.

U Slavoňova u Nového Města nad Metují se v pátek 22. března dopoledne zřítil vrtulník. Cestovali v něm dva lidé, kteří havárii nepřežili. Vrtulník dopadl doprostřed pole asi 200 metrů od posledního obytného domu v obci. Po dopadu začal hořet, uvedli zástupci hasičů, obce i policie. Provozovatelem vrtulníku byla firma DSA, která také zajišťuje leteckou záchrannou službu pro Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj. Zřícený vrtulník ale nebyl záchranářský. Podle starosty Slavoňova Michala Suchánka stroj kroužil ve větší výšce. „Pak to vzal kolmo dolů,“ uvedl Suchánek.

autoři: Jaroslava Mannová , sas | zdroje: iRozhlas , ČTK

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.