Pacienti z Liberce budou moci jezdit na menší operace do Turnova. Zkrátí se jim čekací doba

30. květen 2014

Chcete několik měsíců čekat, nebo půjde na operaci hned, ale v jiném městě? Takovou nabídku budou od nového roku dostávat někteří pacienti v liberecké nemocnici. Zdravotnické zařízení se od Nového roku sloučí s nemocnicí v Turnově a některé menší operace se mají dělat právě tam.

Do turnovské nemocnice se mají přesunout především malé ortopedické a chirurgické operace, na které se dnes v liberecké nemocnici čeká až čtyři měsíce.

V Turnově by se měli věnovat také operacím, jako je třeba podvázání žaludku obézních pacientů, které je časově náročné a v Liberci na něj není prostor.

Hlavním argumentem, proč se nechat operovat právě v Turnově, má být čas. Generální ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný zároveň slibuje i to, že operace by mohli provádět lékaři z Liberce, které pacienti znají a důvěřují jim.

„Našim pacientům velmi korektně říkáme, že mají na výběr za tři čtyři měsíce jít v Liberci na nějaký drobný zákrok, nebo že by mohli být operováni v řádech týdnů v turnovské nemocnici, klidně i našimi operatéry z Liberce. Také to možná bude i opačně. Necháme pacientům vybrat, aby pochopili, že i turnovská nemocnice je krásné zařízení, moderně vybavené, a věříme, že bude přirozený odklon těchto klientů do Turnova,“ vysvětluje Nečesaný.

Spojení nemocnic má pomoct Turnovu z problémů

Turnov hledal partnera pro svou nemocnici, která se dostala do ekonomických problémů. Z těchto námluv vyšla nakonec vítězně právě nemocnice v Liberci.

Ušetřit se má například na spojení některých provozů, které se ale přímo netýkají zdravotní péče. V Turnově se například ruší nemocniční prádelna a prát se bude v Liberci.

Sloučení nemocnic má umožnit udržet základní rozsah zdravotní péče a také lépe využít areály obou zařízení. Dohromady by se měly nakupovat taky léky a zdravotnický materiál, z Liberce se bude do Turnova dovážet i jídlo pro pacienty.

Ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný ale vyloučil, že by se do Turnova vrátila už zrušená oddělení, jako jsou třeba dětské oddělení nebo porodnice.

autor: tsch
Spustit audio