Pacienti v dětské léčebně ve Cvikově budou mít od příštího roku větší komfort

15. prosinec 2015

Dětští pacienti a jejich doprovod se už v léčebně respiračních nemocí ve Cvikově na Českolipsku nebudou muset dělit o koupelnu. V jedné z budov tam dělníci pracují na rekonstrukci patnácti pokojů. Pokoje s novým vybavením a vlastním sociálním zařízením budou hotové začátkem příštího roku.

V jedné z částí areálu léčebny to vypadá opravdu jako na staveništi. Nechybí prach ze stavby ani zvuk sbíječky. Je to část, kde v těchto dnech nejsou žádní pacienti.

„V této části budovy opravdu nejsou, ale v druhé části ano. Mezera mezi nimi je padesát metrů a jsou dvakrát izolované dveře. Je to hlavně kvůli hluku a prachu,“ říká ředitel léčebny Rudolf Focke.

Léčebna už má několik let patnáct upravených pokojů. V současnosti se dělá dalších patnáct. V nových pokojích bude lépe vyřešený internet, který bude přivedený rovnou na pokoj.

„Ty nově udělané pokoje se nám osvědčily - lépe splňují potřeby pacientů. Proto jsou tato oddělení využita na 90 %,“ konstatuje Rudolf Focke.

Areál léčebny ve Cvikově

V pokojích, kde dělníci pracují, je nejen prach a hluk, ale také konstrukce z hliníku, která sahá od podlahy ke stropu. Ta je připravená pro sádrokarton, a jak dodává ředitel léčebny, bude v těchto místech sociální vybavení.

„Tady bude koupelna a záchod a za tím pokoj. Cílem je, aby každý pokoj měl vlastní sociální zařízení. Hlavní klientela jsou děti od jednoho do šesti let a ty hygienické problémy jsou příliš velké. U dětí je většinou porušený imunitní systém, takže nebezpečí, že získají jakékoliv infekční nemoci, když jsou společné záchody, je vysoké,“ vysvětluje Rudolf Focke.

Nové pokoje ocení i děti i jejich rodiče

V druhé části budovy, kde jsou už několik roků nově zrekonstruované pokoje, to vypadá zcela jinak. Nechybí postele, skříně a samozřejmě samostatná koupelna a v ní sprchový kout a toaleta.

„Cítím se tu velmi příjemně. Je tu všechno co potřebujeme k životu s dětmi,“ říká Anna Beránková, která je v léčebně se svými čtyřmi dětmi. Podle ní vnímají pozitivně prostředí i děti. „Máme tu všechno, co potřebují. Můžou se samostatně umýt, vyčistit si zuby a nemusí nikam chodit.“

Anna Beránková není s dětmi v léčebně poprvé. Několik týdnů to bylo minulý rok i v předchozích letech. Přestože nezažila pobyt ve starých místnostech, má možnost srovnání.

Pokoj zrekonstruovaný před deseti roky

„Oceňuji, že to vše máme po ruce a nikam nemusíme. Nemusíme přes chodbu a dělit se o koupelnu. Znám ta ostatní nezrekonstruovaná oddělení,“ dodává Anna Beránková.

Prvních patnáct pokojů se v léčebně rekonstruovalo v roce 2005. Nyní probíhá rekonstrukce dalších patnácti, které mají být hotové začátkem roku 2016.

Spustit audio