Osvětlených přechodů v Libereckém kraji přibývá, mají zvýšit bezpečnost na silnicích

9. červen 2014

V Česku loni zemřely stovky chodců, z toho desítky na přechodech. Důvodem je mimo jiné snížená viditelnost v blízkosti silnic. Osvětlených přechodů například v Libereckém kraji přibývá. Jeden z nich mají nově také v Jablonci nad Nisou.

Horké letní dny lákají k přehradě v Jablonci nad Nisou děti i dospělé. Větší bezpečnost při přecházení frekventované silnce U Přehrady by měl zajistit osvětlený přechod.

„Je to paráda, protože už se tady stala kdysi dávno nehoda. Uvítali bychom, aby se takto osvětlovaly i další přechody,“ říká učitelka Diana Wolfová, která často chodí se svými svěřenci přes rušnou silnici k hrázi na procházky.

Bezpečnější přechod je také v jablonecké Mánesově ulici. Nechal ho osvětlit jeden z místních podnikatelů poté, co na něm došlo k dopravní nehodě. Řidič, který byl pod vlivem alkoholu, zranil na přechodu tři lidi.

„Opilý řidič porazil otce s dvěma malými dětmi. Jedno dítě bylo v kočárku, druhé vedl za ruku. Tatínek měl dvakrát přeraženou nohu. Starší holčička vyvázla s odřeninami a ta malá má za sebou několik operací hlavy,“ popisuje nešťastnou událost Markéta Hozová z jablonecké radnice.

Nasvícených přechodů přibývá, ale podle Miroslava Kláska z Bezpečnosti silničního provozu je jich pořád málo.

„Osvětlení přechodů je určitě velmi důležité. Za snížené viditelnosti není člověka, který přechází, vidět. 90 % řidičů při dopravních nehodách s chodci říká, že chodce neviděli vůbec nebo na tak malou vzdálenost, že nestačili nehodě zabránit,“ upozorňuje Kláska.

Osvětlené přechody jsou ale jen jednou z věcí, která může zvýšit bezpečnost na silnicích. Člověk by měl být při přecházení vždy obezřetný a rozhlédnout se.

„V případě, že je řidič opilý nebo pod vlivem drog, tak ani osvětlený přechod a reflexní prvky chodcům nepomůžou,“ dodává Markéta Hozová.

autoři: sas , ako
Spustit audio