Ostříhejte v létě růže, komule nebo tavolníky. V lepším případě stihnou do zimy zopakovat kvetení

17. srpen 2023

Jaro nebo podzim vnímá většina z nás jako období střihu okrasných keřů. Nenechte se mýlit. I teď je vhodná doba k použití nůžek. Příkladem jsou živé ploty. Začít můžete teď, ale i září je v tomto případě ideální. Jen pozor, ať při tom nezničíte nějaké ptačí hnízdo.

Rostlin, které je v létě vhodné ostříhat, je ale víc. „Motýlí keř to přímo vyžaduje. Jeho soukvětí nevydrží po celé léto hezké. Pokud by se neostříhalo, rostlina si myslí, že má splněno. Že odkvetla, vytvořila semena a už nemusí nic dělat. Pokud odkvetlé květy odstraníme, dostane impulz, že semínka prostě nevytvoří a začne se snažit a nakvétat dál. Pravidelným řezem a odstraňováním odkvetlých soukvětí u některých rostlin dosáhneme toho, že znovu vykvetou,“ říká zahradník Pavel Chlouba.

Růže, plantáž Sobíňov, Havlíčkobrodsko

Růže

Další rostlinou, která je schopná opakovat kvetení, je růže. Tím, že ostříháme odkvetlé výhony, zbavíme rostlinu povinnosti vytvořit plody. Získá pocit, že by pro sebe měla ještě něco udělat.

Z níže umístěných oček vytvoří nové výhony, které budou kvést někdy v září. A pozor, květy jsou hezčí než ty letní, protože už jsou chladné noci a barva se líp vyvíjí.

Tavolníky

Tavolníky odkvetou koncem června a začnou vytvářet hnědé plody. Kvůli tomu rostlina působí unaveně.

„Je to v pořádku, ale není to hezké. Ostříháním o jednu třetinu docílíme toho, že začne znovu rašit, v případě tavolníku zeleně, žlutě nebo i oranžově, což je moc hezké. Jsou pak kompaktnější, hustější a můžeme ji přivést i k opakovanému kvetení.“

Spustit audio