Opravy silnic na Českolipsku: Na řadu přijde i problematická II/268 z Mimoně na Mnichovo Hradiště

15. březen 2016

Liberecký kraj nechá letos na Českolipsku opravit několik silnic nižších tříd. Jako první to bude silnice třetí třídy z Pihelu do Skalice u České Lípy, pro kterou už Liberecký kraj vybral dodavatele. Opravovat se bude i silnice II/270 v Jablonném v Podještědí, kde by práce měly začít v červnu a silnice druhé třídy v obci Okna směrem na Kokořínsko. Problematická komunikace, která vede až na konec regionu, si ale na opravu musí ještě počkat.

Silnice druhé třídy z Mimoně na Mnichovo Hradiště je asi nejvíce problematická. Vyježděné koleje hluboké až třicet centimetrů jsou pro řidiče nebezpečné. „Drží se v nich voda a máte problém udržet auto na silnici,“ stěžuje si Jindřich Dlouhý, který se po komunikaci jako autodopravce pohybuje několik let. „Další komplikace je zvěř, která tam přebíhá. Když se snažíte jet po silnici a vyhýbat se kolejím, nestačíte sledovat, odkud vám na zvěř na silnici vběhne," dodává.

Na stav silnice byl Liberecký kraj, který je majitelem komunikace, několikrát upozorněn. „Při jízdě v kolejích a za deště může dojít k aquaplaningu a následné havárii, nebo ke střetům s protijedoucím vozidlem,“ potvrzuje Martin Markl, vedoucí českolipského dopravního inspektorátu PČR. „I za sucha při objíždění a předjíždění je problematické vyjet z těchto kolejí. Nezkušeným řidičům to může přinést velké problémy,“ doplňuje Martin Markl.

Ukazatel - silnice II/268 na Mnichovo Hradiště

Projekt kompletní rekonstrukce silnice druhé třídy z Mimoně na hranice Libereckého kraje se v současnosti připravuje. „Práce na inženýrské činnosti budou zahájené v roce 2017 z integrovaného operačního programu,“ říká Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje.

Liberecký kraj kromě toho jedná o změně kategorie komunikace z druhé třídy na silnici první třídy.

Spustit audio