Opoziční Změna pro Liberec kritizuje radnici kvůli šetření na školkách a zeleni

9. listopad 2011

Uskupení Změna pro Liberec v čele s bývalým primátorem Janem Korytářem kritizuje vedení města. Podle nich zastupitelé šetří na školkách, na zeleni a naopak vydávají peníze tam, kde to není potřeba. Vedení liberecké radnice ale odmítá, že by nedávalo dostatek financí na zeleň nebo na děti.

¨Změna pro Liberec má za to, že vedení města beze peníze školkám a zeleni, jak říká Jaromír Baxa. „Vedení města se zřejmě rozhodlo, že jeho prioritou je šetřit na školkách při vyrovnávání schodku rozpočtu, který tam teď mají – to považujeme za nešťastné. Vedle toho vedení města šetří na zeleni – celkem asi pět milionů ušetří na rekonstrukci a regeneraci parků a dětských hřišť... Je sice hezké že v rámci integrovaného plánu rozvoje města otevírá dva poměrně předražené parky v Lidových sadech, to ale není záležitost, která by vyřešila problém zeleně v celém městě.“ kritizuje ostře kroky radnice Jaromír Baxa.

S tímto tvrzením ale město nesouhlasí. Otevřelo zmíněné parky a stále jedná o Lidových sadech a o lokalitě Lesní. Jak říká náměstek primátorky pro rozvoj města, Lukáš Martin, to, že věc ještě není dořešená není jen vinou města: „Projednáváme tento projekt, protože na minulém veřejném projednání přišla veřejnost, která nebyla jednotného názoru... Začali jsme tedy znovu dotazníkovou akci...“

Primátorka Martina Rosenbergová připomíná, že na děti město ve svém rozpočtu nezapomíná: „Zařízení Paprsek pro děti, které vyžadují okamžitou péči, patří k dětskému centru Sluníčko a je to zařízení, které poskytuje péči například týraným a zanedbávaným dětem...“

Změna pro Liberec ale objevila další podivné finanční transakce liberecké radnice. Jaromír Baxa upozorňuje na sochy koček, které stály donedávna před radnicí. Za tímto na první pohled zcela neškodným nákupem se totiž skrývá zřejmě prý nějaké tajemství.

„Je zajímavé, že třeba nešly z rozpočtové položky z které měly jít... Šly z položky Nákup ostatních služeb, která byla zařazena pod panem tajemníkem v oddělení Správy budov. V těchto položkách se pak dá schovávat naprosto netransparentní m způsobem nákup prakticky čehokoliv a bez zveřejňování faktur a smluv se nikdy nedobereme transparentního rozpočtu...“ upozorňuje Baxa.

autor: sas
Spustit audio