Opozice v České Lípě si stěžuje, že nemá přístup do radničních novin

9. březen 2012

Nová podoba českolipských městských novin je trnem v oku některým opozičním zastupitelům. Říkají, že nemají dostatek prostoru na vyjádření a že vedení českolipské radnice jim záměrně bere prostor a nechává si ho pro sebeprezentaci.

„Od nového roku se udělala nová koncepce novin v České Lípě, přistoupili jsme k tomu že to není čtrnáctideník, ale měsíčník, rozšířil se ale počet stran a protože i v minulosti byl problém jak vlastně se tam mohou prezentovat jednotlivé politické strany, tak je v tuto chvíli koncept takový, kdy každá politická strana v tom vydání těch jedenácti čísel bude jednou až dvakrát, podle toho, jaké měsíce si vylosovala.“ vysvětluje starostka České Lípy Hana Moudrá.

To se ale nelíbí některým opozičním zastupitelům. Například Romana Žatecká z ČSSD má za to, že město strany postavilo před hotovou věc. Bez diskuse a navíc v nespravedlivém duchu: „Nám oznámila redakční rada že od roku 2012 došlo ke změně koncepce městských novin a že se můžeme vyjadřovat k záležitostem týkajících se města pouze ve vyhrazených termínech. Nemůžeme přistoupit na to že se budeme vyjadřovat k záležitostem, o kterých rozhodujeme, pouze v termínu, který určí redakční rada... Pokud mi někdo určuje, kdy se mohu vyjádřit k věcem, které se týkají města, potom je to cenzura.“

Starostka Hana Moudrá ale oponuje - los se vztahuje pouze na typicky stranické články. Pokud jde o publikování dalších věcí, které chtějí zveřejnit zastupitelé, s tím prý není žádný problém a v tomto případě prý žádná omezení v podstatě neplatí.

Romana Žatecká s tím ale nesouhlasí. Podle ní dostává vedení města mnohem více prostoru než ostatní zastupitelé a strany. Starostka Hana Moudrá říká, že zatím se s žádnými stížnostmi nesetkala.

Vláda chystá novelu tiskového zákona. Podle ní by radniční noviny měly povinnost zveřejňovat nijak nepozměněné články psané opozičními zastupiteli. Pokud novela projde, začne platit od ledna roku 2013.

autor: sas
Spustit audio