Opice liberecké zoo se stěhovaly, chystá se pro ně nové bydlení

Liberecká zoologická zahrada opravuje pavilon opic. Většina jeho obyvatel se proto musela přemístit jinam.

Rekonstrukce pavilonu opic vyjde na dva miliony a potrvá minimálně do listopadu. Dělníci tam vymění skleněné plochy, menší druhy opic se dočkají většího zázemí a návštěvníci nových informačních panelů. Kvůli rekonstrukci ale musela pavilon dočasně opustit většina jeho obyvatel. Zůstala tam jen tříčlenná skupina šimpanzů. Ti snášejí opravy bez problémů a práci dělníků naopak berou jako zpestření.

„Menší druhy opic se dočkají větších vnitřních prostor a návštěvníci se mohou těšit na nové vzdělávací a dekorativní prvky i zbrusu novou podlahu a skla, jež zpříjemní výhled na chované primáty,” upřesnila mluvčí zoo Barbara Tesařová.

V zahradě v tomto měsíci zahájili také výstavbu nové expozice a chovatelského zázemí pro novozélandské papoušky nestory kea. Práce skoro za sedm milionů korun potrvají nejdéle do jara příštího roku. Na novou expozici pro papoušky přemění zoo nevyužívanou budovu bývalých letních toalet. “Vzniknou tam tři prostory, dva venkovní a jeden vnitřní,” přiblížila Tesařová.

Nestor kea patří mezi ohrožené druhy, ve volné přírodě žije jen na Jižním ostrově na Novém Zélandu. Liberecká zahrada se chovu tohoto druhu papoušků věnuje od roku 2008. Má jeden chovný pár, návštěvníci zahrady ho mohou vidět v pavilonu tropů. Tamní expozici chce zahrada po přestěhování papoušků do nových prostor využít pro zoborožce.

Spustit audio

Související