Onkologové v Libereckém kraji kritizují způsob placení za péči o pacienty

13. listopad 2012

Pacientů s onkologickým onemocněním v Libereckém kraji neustále přibývá. A peníze na jejich léčbu začínají chybět. Platby od zdravotních pojišťoven se totiž nenavyšují podle počtu pacientů, ale nemocnice léčbu hradí z takzvaného paušálu

Přednosta Komplexního onkologického centra liberecké nemocnice Jiří Bartoš říká, že situace začíná být kritická, i když nemocnice zatím nemusela přistoupit k odmítání pacientů: "Pacientů přibývá, zvyšují se nároky na léčbu. My jsme doposud nikdy neodmítli žádného pacienta, zatím jsme nedělali nikdy žádná zásadní opatření ve smyslu toho, že by se nedostalo na adekvátní péči nebo že bychom neléčili podle odborných doporučení."

Nejčastěji lidé onemocní rakovinou plic, prsu nebo prostat. Onkologické centrum v Liberci i přes nárůst pacientů s rakovinou musí stále pracovat se stejným objemem financí. Podle předsedy České onkologické společnosti Jiřího Vorlíčka je úprava současného systému nezbytná. Financování onkologické péče v centrech by mělo zohledňovat skutečné počty léčených pacientů: "Chtěli bychom jednoznačně, aby šla platba za pacientem, abychom mohli pacienta léčit podle našich standardů a pak to dostali zaplacené."

Místo toho jsou podle Jiřího Vorlíčka zdravotní pojišťovny ochotné hradit léčbu pouze do výše nákladů, které byly například v roce 2009, a to bez ohledu na skutečný počet jejich pojištěnců, kteří léčbu v centrech potřebují a mají z ní jednoznačný prospěch

Podle ředitele krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petra Veselského existují různé cesty úprav financování. O způsobu úhrad léčby ale rozhoduje ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Její podoba by měla být v návrhu představená už brzy.

autor: Eva Malá
Spustit audio