Ondřej Rybář u českého biatlonu zůstává, bude šéftrenérem reprezentačních výběrů

16. květen 2014

Čeští biatlonisté v zimě svými úspěchy nejen na olympijských hrách pobláznili Českou republiku, Gabriela Soukalová nebo Ondřej Moravec se rázem stali doslova sportovními celebritami. Velkou zásluhu na tom má Ondřej Rybář, který už ale kvůli rodině nebude pokračovat v roli hlavního trenéra české reprezentace. Úspěšný kouč ale neopouští biatlonový svět úplně, měl by se pouze přesunout do pozice tzv. šéftrenéra.

„Nejen já, ale celá naše reprezentace doufá, že si to (Rybář) rozmyslí, nebo že se najde alespoň nějaký rozumný kompromis, aby ta spolupráce nebyla přerušena úplně,“ říkala na konci sezony Rybářova asi nejznámější svěřenkyně Gabriela Soukalová.

A její přání se alespoň částečně splnilo. Oblíbený trenér v biatlonovém kolotoči zůstane, i když v roli, která do této chvíle prakticky neexistovala.

„Stávající výkonný výbor mě jmenoval šéftrenérem,“ vysvětluje Ondřej Rybář, který už ale nebude hlavním koučem mužského týmu a Gabriely Soukalové. Šéftrenér na dálku řídí chod všech reprezentačních družstev včetně těch mládežnických.

„Já chápu pozici šéftrenéra tak, že stejně tráví hodně času s týmem, protože musí být jeho součástí. Ale nebudu s nimi pořád. Teď nejsem schopný odhadnout, kolik času to bude, jestli 60%, nebo 80%,“ připouští však Rybář, že i nadále bude se závodníky v blízkém kontaktu.

Přitom se zdálo být vcelku reálné, že kvůli rodině prostředí profesionálního biatlonu opustí úplně. Jenže nechte jen tak být tým, se kterým jste dosáhli na cenné kovy z olympijských her i mistrovství světa.

„Jsem vděčný, že jsem mohl být u takové party. A ta vděčnost je asi tohle, protože jsem měl úplně jiné představy. Ale nechci ten tým nechat úplně ve štychu,“ dodává Ondřej Rybář, o jehož nástupci u mužské reprezentace ještě stále není jasno. O něco chytřejší bychom ale mohli být po sobotní valné hromadě biatlonového svazu.

autor: David Nyč
Spustit audio