Okna na Českolipsku: Zákaz vstupu do lesů, obec stále likviduje následky kalamity

22. červenec 2016

Do konce srpna platí zákaz vstupu do lesů v katastru obce Okna na Českolipsku. Houbaře a výletníky by totiž mohly ohrozit polámané a nestabilní stromy, které poničil silný vítr na konci minulého měsíce. Větrná smrť postihla i samotnou obec, kde stále odstraňují její následky.

„Rozpůlilo nám to památný strom, moruši bílou. Vyvrátilo to tři zdravé lípy, polámalo spoustu stromů a zrovna tak to napáchalo škody v obecních lesích. Odhadujeme to na nějakých čtyři sta kubíků,“ vzpomíná Iva Müllerová, nezávislá starostka Oken.

V obci likvidují hlavně větve, které stále zůstávají v korunách stromů. Některé z nich jsou velké a mohlo by dojít při jejich pádu k neštěstí.

„Úplně všechno se z plošiny odstranit nedá. Paní starostka chtěla hlavně odstranit větve, co ohrožují – nad silnicí, nad cestou, tam, kde parkují auta nebo chodí lidé,“ říká Jiří Povejšil, který zajišťuje výškové práce.

Následky řádění silného větru z konce minulého měsíce odstraňují v Oknech na Českolipsku ještě v těchto dnech

„Někde to půjde odstranit z plošiny, někde bude muset do koruny stromů po laně dendrolog a odstranit větve,“ doplňuje starostka obce.

„Je třeba sundat zalámané větve a trochu některé z nich redukovat, aby při dalším vichru byl strom stabilní,“ říká arborista Tomáš Bártl. Ten se zavěšený v lanech dostane skutečně až do nejvyšších pater stromu.

„Tři stromy spadly a dva jsou v takovém stavu, že nemají velkou část koruny a ty se musí také sundat. Bude tu třeba kolem sto šedesáti stromů projít,“ pokračuje Bártl.

Iva Müllerová, nezávislá starostka Oken ukazuje strom, ze kterého odpadla větev na dětské hřiště

Cestu do obecního lesa přehradila páska se zákazem vstupu, na který upozorňuje i cedule na stromě. „Zákaz vstupu jsme sem dali hlavně kvůli dětem, chodí si hrát sem na sportoviště,“ vysvětluje starostka obce.

Zákaz vstupu do lesů v okolí obce platí do konce srpna.

Spustit audio