Odsouzení v rýnovické věznici mají možnost získat výuční list a získat zaměstnání

21. červen 2016

Ve věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou si výuční listy v oboru obráběč kovů převzalo celkem 22 odsouzených. Tříletý výuční obor je pro ně velikou šancí. Díky výučnímu listu mohou podle vězeňského učitele Iva Mátla pracovat na kvalifikované pozici, a to jak v rámci věznice, tak u nasmlouvaných firem a později také na svobodě.

Vězni mají ze zákona povinnost pracovat. Podle koordinátora zaměstnávání vězňů na Generálním ředitelství Vězeňské služby Jiřího Štégla je ale v České republice přes 20 000 odsouzených, z nichž pracuje jen asi třetina.

Vyjmuti z povinnosti docházet do zaměstnání jsou přestárlí, nemocní nebo studující. Zajímavé je, že mezi vězni jsou i takzvaní odmítači práce. Ti ale musí nést následky svého rozhodnutí. Když si odsedí svůj trest, stanou se dlužníky. Věznici musí zaplatit za pobyt ve věznici.

Jablonecká věznice Rýnovice má v zaměstnávání vězňů velmi dobré výsledky. Trest si tam odpykává přes 500 odsouzených. Přímo v prostorách věznice nebo venku u nasmlouvaných firem pracují zhruba 3/4 z nich. Nejčastěji v dělnických nebo pomocných profesích.

Práce odsouzeným přináší různé výhody. Část mzdy dostávají pro vlastní potřebu a krátí se jim i případné dluhy. Mohou mít také různé sociální výhody ‒ například si mohou v kantýně nakupovat zboží nebo mohou častěji přijímat návštěvy. Mají také možnost nechat si častěji posílat do věznice balíčky od příbuzných a známých.

O vyučené vězně je mezi podnikateli zájem

Zájem ze strany firem je. Jsou motivované výhodami, které jim zaměstnávání vězňů přináší. Jejich mzda je výrazně nižší než u běžných zaměstnanců. Dostávají podle kvalifikace od 4 500 do 9 000 korun. Zaměstnavatelé jim neplatí dovolenou, sociální pojištění ani odstupné.

Rýnovická věznice už od roku 2012 spolupracuje s firmou TI Automotive, která sídlí hned vedle věznice. Pracuje tam 52 odsouzených. Věznice na jaře zřídila i nové pracoviště. Zaměřuje se na údržbu městské zeleně.

Vězni, které dozor pečlivě vybírá, jezdí do Liberce a Jablonce. V budoucnu by mohli jezdit i do nedalekého Turnova. Na starost mají úklid města, sekání trávníků, shrabování listí nebo úklid odpadků.

Teď se věznici podařilo navázat spolupráci s třemi novými zaměstnavateli. Jedná se o Šicí dílnu, kde odsouzení budou šít povlečení a pracoviště Digitalizace, kde budou převádět psaný text do digitální podoby. 60 odsouzených se zatím zaučuje.

Ve třetí firmě by mělo 5 vězňů kontrolovat a třídit výrobky. Dodejme ještě, že mimo věznici mohou pracovat jen vězni, kteří byli prověřeni komisi pro zařazení vězňů.

Kromě studia oboru obráběč kovů, mají odsouzení možnost naučit se vázat knihy nebo projít kurzem základního ovládání počítače.

autor: Eva Malá
Spustit audio