Odpadky a kupy větví, které hyzdily Jablonec, odveze nové úklidové auto

20. květen 2014

V Jablonci nad Nisou pomáhá ode dneška nové úklidové auto. Dostali ho pracovníci veřejně prospěšných prací. Parta v neonově žlutých reflexních vestách vyjela dnes s autem na první úklidovou štaci do Srnčího dolu - lesoparku, ze kterého je potřeba odvézt hromady větví a odpadků.

Jedním z mužů, který nakládá na korbu nového auta černé pytle s posbíranými odpadky, je dlouhodobě nezaměstnaný Petr Petr.

„Auto nám teď hodně ulehčí práci, a lidi, kteří to mají daleko, se můžou také rozvážet, takže je to výhodné i pro město,“ říká.

Na desítky pracovníků veřejných prací dohlíží v Jablonci původně také dlouhodobě nezaměstnaná Hana Dašková.

Za auto je ráda, protože svozová firma nestíhala často odvážet odklizené odpadky včas.

„Naše práce zůstávala u okrajů silnic a do druhého dne ji toulaví psi nebo nenechaví občané rozházeli, a pak přišla tak trochu vniveč. Takže si od toho slibujeme skutečně velký přínos,“ vysvětluje.

„Dlouhodobě děláme v Srnčím dole. Určitě je to potřeba, protože je to nesmírně hezký sportovní areál, vděčný pro Jablonečáky, a chtěli bychom to tady uklidit a zkrášlit. Dosud úprava nebyla taková, jakou by si to místo zasloužilo,“ dodává.

Podpora nezaměstnaných

Auto s bílou kapotou a stříbrnou korbou je ojeté, město za něj dalo 150 tisíc korun. Tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček je přesvědčený, že jde o dobrou investici. Město má totiž pracovníků veřejně prospěšných prací hodně.

„Myslím, že částka je úměrná tomu, co ti lidé dělají. Máme 79 veřejně prospěšných pracovníků a ještě máme desítky lidí, co dělají další věci, ať už je to nová aktivizační politika nebo veřejná služba, která dojíždí jako dobrovolnická činnost, takže dohromady je to přes sto lidí,“ vypočítává.

Díky novému autu se bude partě nezaměstnaných pracovat lépe a pohodlněji. Podporu právě těchto pracovníků úřad práce Libereckého kraje v čele s ředitelkou Kateřinou Sadílkovou vítá.

„Pomáhají uplatnit se na trhu práce skupině, která je v evidenci dlouhodobě, zároveň jsou to lidi s nižším vzděláním, a tato pomoc je přesně zacílená tak, aby při návratu na trh práce byla opravdu účinná,“ uzavírá.

autoři: sas , sib
Spustit audio