Od roku 2012 promítají všechny kinosály filmy v digitální kvalitě

30. prosinec 2011

Do konce tohoto týdne musela všechna menší kina na Českolipsku digitalizovat svoji technologii. Pokud by tak provozovatelé kin neučinili, nemohli by už v sálech od nového roku promítat téměř žádné filmy.

Digitalizaci kin v celém Česku nařídilo už před několika lety Ministerstvo kultury. Do konce tohoto týdne tak musela všechna kina svoji starou technologii vyměnit za novou - digitální. Bez digitalizace není totiž od nového roku možné promítat už téměř žádné snímky.

K digitalizaci se musela uchýlit všechna kina na Českolipsku, která chtějí po novém roce fungovat a chtějí si udržet návštěvníky. Filmy jsou totiž už výhradně v digitální kvalitě a tomu se musejí kinosály podřídit, jak říká Miloslav Lomič z kina Máj v Doksech: „Zásadní změna je pořízení nové technologie – digitální. Ta nahradí klasický 35mm film. Data budou z digitálních nosičů vysílána prostřednictvím projektoru...“

Při slově digitalizace asi každého napadne pojem 3D filmy. Pozor, digitální a 3 D technologie ale není to samé.

„3D zatím instalovat nebudeme... Tato investice je dost náročná – jedná se o tři miliony korun investice pro město Doksy...“ popisuje Miloslav Lomič a dodává, že digitalizace vlastně zachrání malá kina před zánikem.

Zatímco kino v Doksech digitalizovalo až v těchto dnech, v Novém Boru se v digitální kvalitě promítá už rok. A díky tomu chodí na filmy zase více diváků, jak říká Radovan Novotný z organizace Kultura Nový Bor: „Návštěvnost v novoborském kině nepostihl celorepublikový pokles, který nastal v tomto a který byl až padesát procent...“

Digitalizace kin tedy přinese nejen divákům větší kvalitu filmů, ale také do kin přivede více návštěvníků.

autor: sas
Spustit audio