Od ořechovky po tinkturu. Objevte skrytý potenciál zelených vlašských ořechů

17. srpen 2023

Zelené vlašské ořechy jsou nedoceněný poklad. Ideální je, pokud ještě neobsahují skořápku, což si můžete ověřit pouhým vpichem špendlíku. Tyto ořechy mají různé formy zpracování – od ořechovky po tinkturu z nezralých ořechů, která pomáhá s bolestí kloubů. Nakládají se i nakyselo vyrobit se z nich dá džem.

Připomenout se hodí hlavně to, že posilují imunitu, mají antibakteriální účinky a vysoký obsah vitamínu C, pomohou se stresem, únavou a podpoří správné trávení.

Vyzkoušejte recept na kompotované zelené ořechy! Potřebovat budete kilo ořechů a 800 g cukru. V rukavicích posbírané ořechy hustě propícháte vidličkou a vložíte na týden do studené vody, každý den je nutné vodu vyměnit. Potom je scedíme a vaříme v čisté vodě doměkka, zalijeme připraveným horkým rozvařeným cukrem v poměru 800 g cukru na 1 litr vody a necháme do druhého dne odstát. Poté opět scedíme, tekutinu vaříme do zhoustnutí a zaléváváme jí ořechy, které rovnáme do sklenic. Do každé přidáme 3 hřebíčky a skořicový klacík. Sterilizujeme 30 minut na 90 stupňů. 

Spustit audio

Související