Ochranné pásmo u možné nové přírodní památky se nelíbí obyvatelům Žízníkova

18. prosinec 2013

Nová přírodní památka s názvem Niva Ploučnice, kterou chce Liberecký kraj vyhlásit na Českolipku příští rok, by mohla omezovat obyvatele některých obcí. S rozlohou 80 hektarů bude zasahovat na území České Lípy, Dobranova, Vítkova a Žízníkova. Právě obyvatelům Žízníkova se nelíbí plánované padesátimetrové ochranné pásmo, které jim zasahuje do pozemků. V pásmu nebude možné například hnojit, nebo stavět.

Žízníkov je obec, která je součástí České Lípy. Nejen, že tu jsou staré domky, ale nechybí tu ani novostavby a obec se stala ideálním místem pro výstavbu rodinných domků. Do České Lípy je to několik minut autem a klid je tu doslova, jako na venkově.

Plánované vyhlášení přírodní památky Niva Ploučnice, které by mělo zasáhnout i Žízníkov, rozdělilo obyvatele na dvě poloviny.

„Tady je pásmo bledulí. Kdyby to vyhlásili jako rezervaci, já bych jim tu plantáž ukázal, jako v Pekle. To, co je v naší tundře, to je památka a ani nevědí, že to tady je," říká Pavel Jankech, který bydlí v Žízníkově od roku 1949.

Další část obyvatel obce má z vyhlášení přírodní památky strach, protože by jim to mohlo ohrozit podnikání. Mezi takové patří jeden z majitelů tamní hospody Petr Marek:

„My tady plánujeme vodácký kemp nebo vodácké tábořiště . Pak by nemohli vylézt, kempovat a tak dále. Vlastně hospoda se přestavovala jenom pro vodáky."

Obavy budilo hlavně ochranné pásmo budoucí přírodní památky, které mělo být 50metrové. To by znamenalo, že v tomto pásmu by nemohli například stavět, nebo zasahovat do koryta řeky Ploučnice.

Ploučnice v Žízníkově

Kvůli tomu přijel do Žízníkova Kristián Habrda z krajského odboru životního prostředí.
Debata probíhala v klidu a jak obyvatelé, tak lidé z krajského odboru životního prostředí, se šli podívat na dotčené pozemky.

„Já to tady projdu s účastníky toho řízení,"říká Kristián Habrda a prochází s dalšími lidmi z Žízníkova po pozemcích. Obyvatelé chtějí ochranné pásmo menší, nebo žádné. A jak sami říkají, nechtějí si okolí zničit.

„My se vás nesnažíme tlačit někam nesmyslně, tady to prostředí je opravdu hezké a nechceme si ho ani sami zničit."

Ploučnice v Žízníkově

Nakonec padlo rozhodnutí, jak to bude s ochranným pásmem přírodní památky. Podle Kristiána Habrdy ochranné pásmo bude, ale jinak, než bylo v původním plánu:

„Tady v tomto případě v Žízníkově ochranné pásmo zasahuje do zahrad rodinných domů, do ploch, které byly územním plánem, třeba tady před restaurací, určeny pro občanskou vybavenost. Dnes je tam postavené dětské hřiště a je to nesmysl. Dohodli jsme se, že to ochranné pásmo vyhlásíme tam, kde to nevadí a není to ve střetu."

Nyní se celý plán vyhlášení přírodní památky Niva Ploučnice připomínkuje a záleží, jestli se ohledně ochranného pásma liberecký kraj dohodne s ministerstvem životního prostředí.

autoři: mkp , Tomáš Mařas
Spustit audio