Obyvatelé Svoru na Českolipsku nevzdávají boj proti krematoriu domácích zvířat

11. duben 2014

Od loňského roku bojují obyvatelé Svoru na Českolipsku proti vybudování krematoria pro domácí zvířata. Argumentem proti je údajně nevhodná pec, která se používá k likvidaci biologického odpadu a může tak poškodit životní prostředí.

Přestože si majitel firmy, která plánuje provoz krematoria, nechal vypracovat i studii vlivu na životní prostředí, obyvatelé Svoru takové zařízení v obci nechtějí.

„Vadí mi celá spalovna zvířat. Neumím si představit, že sem budou svážet zdechlé krávy z celého okresu a tady je budou pálit,“ bouří se jedna z místních.

„Už teď je jasné, že tady chce umístit špatnou pec, která se možná někde používá na spalování slepic ve slepičárně, ale ne na takovou kremaci,“ přidává se muž.

Na protest proti stavbě krematoria vznikla i petice. Člen petičního výboru Josef Smeták shrnuje, co lidem vadí.

„Já bych to nenazval krematoriem zvířecích mazlíčků, je to biologická spalovna odpadů. Krematorium u nás existuje jediné a je tam markantní rozdíl v investiční ceně. Jeho zřízení stálo 5 milionů korun, zatímco toto celé zařízení je za 500 tisíc. Už v tom je rozdíl, že to není dokonalé spalování,“ kritizuje Smeták.

Podle něj to bude mít negativní vliv na ovzduší. Takové biologické spalovny prý bývají umisťovány mimo obce a používají se k likvidaci biologického odpadu v drůbežárnách nebo prasečácích.

V jedné z hal bývalého Severoskla ve Svoru mají být podle Dalibora Nováka, který krematorium plánuje provozovat, i dvě kanceláře, sklárna se dvěma sklářskými pecemi, brusírna a sklad. Krematorium je jen jedna část komplexu.

„Informovanost o krematoriu je strašně malá. Názor, že tu budeme čtvrtit hovězí a podobně, je asi nejbizarnější názor, jaký jsem slyšel. Tohle krematorium má naprosto stejnou technologii jako krematorium pro lidi,“ uvádí Novák.

Proces kremace by měl probíhat ve dvou komorách. V té první se spálí tělo a v druhé následně samotné spaliny. Podle Novákových slov to nekouří ani nezapáchá.

„Tím, že jsme chtěli tento záměr dělat, jsme museli vypracovat složitou studii, kde se vyhodnocují veškeré emise a ty jsou zanedbatelné. Dokonce i ta sklárna, která nějaké emise v pozadí má, je má několikanásobně větší, než celé krematorium,“ upozorňuje Novák.

Dalibor Novák by rád krematorium pro domácí mazlíčky zprovoznil do konce tohoto roku. Obyvatelé, stejně jako vedení obce, chtějí proti němu ale dál bojovat.

Spustit audio