Obyvatelé Nového Boru se chtějí na ulicích cítit bezpečně

16. srpen 2011

Brutální útok, který se minulou neděli krátce po půl druhé odpoledne odehrál v Nonstop baru v Novém Boru na Českolipsku měl 15. srpna dohru. Novoborská iniciativa Bezpečí domova svolala pomocí sociální sítě facebook protestní shromáždění.

Přišly dvě stovky lidí - navzdory studenému počasí a vytrvalému dešti. Svou účastí chtěli podpořit oběti útoku a také dát najevo, že jim není lhostejná bezpečnost ve městě.

Nový Bor - protestní shromáždění 15.8.2011

Protestní akce se nesla v duchu piety. Podle organizátorky Silvy Medové nešlo o vyjádření politických nebo rasistických názorů, ale o to, aby se matky nemusely stále bát o své děti.

Problémy jsou podle místních s romskými obyvateli stále. Na akci se byla podívat také matka syna, který teď po útoku mačetou leží v liberecké nemocnici a čeká na další operaci. Podle ní by městu pomohly častější policejní hlídky a lepší kamerový systém. To starosta Nového Boru Jaromír Dvořák přislíbil.

Brutální útok z minulé neděle nezůstane bez trestu. Tři muži z pěti už jsou ve vazbě. Hrozí jim až dvanáctiletý trest. Antonín Sinu a Jakub Žiga jsou zatím na útěku a policie po nich pátrá.

autor: Eva Malá
Spustit audio