Obyvatelé Nástrojářské ulice v Jablonci nad Nisou se po letech dočkají nové kanalizace

22. srpen 2013

Znečištěná ulice, ucpané kanály a sklepy plné splašků. Tak to v posledních letech často vypadalo v ulici Nástrojářská v Jablonci nad Nisou. Kanalizace je tam v havarijním stavu. Obyvatelé volají po změně už dlouhé roky, starousedlíci prosí město o pomoc už třicet let. Teď se lidé ucpané kanalizace a zapáchajících sklepů konečně zbaví.

Když se procházíte Nástrojářskou ulicí nedaleko jablonecké přehrady, napadá vás, že se tady musí krásně žít. Rodinné a bytové domy, hned za rohem park, kousek na přehradu i do města, přitom v klidné části. Jenže obyvatelé téhle ulice dostali už před lety Černého Petra.

Když se kdysi domy prodávaly soukromníkům, zapomnělo se na převod kanalizace Severočeským vodovodům a kanalizacím. A tak se o ni nikdo léta nestaral, až přestala fungovat.

„Kanalizace staletá, a je to v místech, kde jsou samé zahrady. Je tam takový úzký průchod mezi zahradami, kde vyrostly hrozně velké břízy, které prorostly tou přípojkou a tou kanalizací, a teď se to propadlo a ucpává se to a pořád se to musí proplachovat,“ popisuje místní obyvatelka Jana Šanovcová.

„Ta situace trvá, já tam bydlím 27 let a snažila jsem se to prosadit už tenkrát, jenže to cesta nebyla žádná, neexistovalo,“ dodává.

Dlouholeté prosby, žádosti a výzvy směrem k jablonecké radnici se nakonec vyplatily. Město nechá postavit v Nástrojářské novou kanalizaci ještě letos. „Ta realizace by měla být hotová do konce října,“ potvrzuje náměstek primátora Petr Vobořil ze sdružení Domov nad Nisou.

Výkopy nové kanalizace trochu poničí zahrady, někdo přijde o stromky, někdo o letošní úrodu na záhoncích. To berou ale obyvatelé statečně.

„My jsme rádi, že to bude, takže se jim budeme snažit vyjít všemocně vstříc, aby to mohli udělat. Tam ani není nic tak cenného, až na nějakou jablůňku, co tam má sousedka, takže si myslím, že nebudeme dělat žádný problémy,“ míní paní Šanovcová.

Její slova potvrzuje i náměstek Petr Vobořil. Nikdo z obyvatel v Nástrojářské ulici nemá podle něj s výkopy na soukromých zahradách problém.

„Berou to velmi statečně, jako pozitivum, že se konečně dočkají řešení té situace, protože ty splašky, pokud došlo k havárii, tak vlastně zaplavovaly sklepy domů, a to bylo velmi nepříjemné. Takže se to vyřeší a zas oni jsou tak velmi vstřícní, že nedostatky, které vzniknou při té realizaci, jsou ochotni a schopni respektovat,“ tvrdí.

S výkopy se v Nástrojářské začne na začátku září. Do konce října by mělo být hotovo.

autor: sas
Spustit audio