Obyvatelé Jablonce-Mšena už mohou využívat lávku nad ulicí Palackého

2. květen 2014

Lidé z jabloneckého Mšena mohou po dvou měsících opět chodit po lávce přes rušnou ulici Palackého. Nadchod byl roky v havarijním stavu, a tak ho město uzavřelo a nechalo opravit. Peníze se po letech v městské pokladně našly díky letošní mírné zimě.

„Byl to tady takový černý tunel, nebylo ani vidět skrz, opravdu na pohled nic příjemného,“ vzpomíná na starou podobu lávky primátor Jablonce Petr Beitl z ODS.

Náměstek Miloš Vele (ODS) na jeho slova navazuje: „Když jsme volili zabarvení skla, dali jsme ho čiré právě z toho důvodu, aby tady bylo vidět. A mám pocit, že se tu nebudou provádět věci, které se tady prováděly.“

Vele naráží hlavně na vandaly a sprejery. Primátor Beitl souhlasně přikyvuje. Také první obyvatelé, kteří se po lávce prošli, jsou spokojeni. Hlavně proto, že už nemusejí nachodit stovky metrů navíc k přechodu.

Starousedlík Miroslav chodí lávkou přes rušnou dopravní tepnu Palackého dlouhé roky. A je rád, že už je zas otevřená, i kvůli bezpečnosti. Ne každý totiž obcházel zavřenou lávku po chodnících a přechodech, někdo běhal travnatým prudkým svahem pod lávkou.

„Tady vidíte ty vyšlapané cestičky, jak si to tady zkracovali. Takže pro bezpečnost lidí je to úplně super,“ říká.

Nadchod potřeboval opravit dlouhé roky. Chyběly ale peníze. Letos zbyly díky mírné zimě, pochvaluje si náměstek Miloš Vele.

„Náklady, které za zimní údržbu v Jablonci dáváme, jsou dvacet milionů, a jak se říká, na jaře to ani není vidět a musíme to, co jsme na ty silnice nasypali, ještě uklidit. A tady je teď něco pozitivního, co bude zase nějakou dobu sloužit,“ konstatuje.

Nedaleko lávky Palackého se začal opravovat mostek přes bílou Nisu v ulici Želivského.

„Původní mostovka byla ze dřeva, ale ta už opravdu byla špatná. Takže nová konstrukce bude vylitá z betonu. Na koncích bude zámková dlažba. Hodně to tady používají cyklisti, chodí tudy děti ze školky, do školky,“ ukazuje Pavel Kozák z jabloneckého dopravního odboru.

Lávka přes Nisu by měla být hotová nejpozději do konce června.

autor: sas
Spustit audio