Obyvatelé České Lípy nechtějí před secesní kavárnou zastavěnou plochu

26. únor 2013

V České Lípě se včera veřejně projednával upravený návrh územního plánu. Tématem se stala možná novostavba v centru města. Obyvatelé jsou proti zastavění parkoviště před secesní kavárnou Union.

Českolipané se bojí, že v místě vyroste nová stavba, která uškodí historickému vzhledu centra města. Před radnicí stála trojice mužů s transparentem. Mezi nimi i Michal Janouš. „Je špatné, že tam budou chtít zase stavět. Já jsem slyšel, že je tady jednání, aby se tam nestavělo. Já tam nešel. Udělal jsem si transparent, že s tím nesouhlasím, aby to tam stálo. Je to můj názor," vysvětluje Janouš.

Starost, že místo mezi dvěma obchodními domy před secesní budovou se zastaví, měli i obyvatelé, kteří přišli na projednávání. „Proč zastupitelstvo pozemek už předtím nevyjmulo z územního plánu, aby nebylo určeno jako zastavěná plocha? Už se na tom mohli pracovat, když tohle zastupitelstvo to nechce," říká jeden z účastníků jednání.

I majitel jednoho ze dvou obchodních domů v blízkosti pozemku, Vladimir Vladimirov, má k možné stavbě výhrady.

„Vadí mi to jako občanovi, který tady bydlí. Jsem sice cizinec, ale bydlím tady. Unionka je nejhezčí barák města a ten bude schovaný za nějakou obludou krabicí? Ať nechají udělat nezávislou studii, ale fakt někým nezávislým, kdo tomu rozumí. Mně to prostě z principu vadí, co tam kdo navrhuje, aniž by byla jakákoliv studie, co se tam dá postavit," podotýká Vladimirov.

Město Česká Lípa projednává územní plán už pět let. Obyvatelé města zatím nemusí mít strach ze zastavění plochy.

„Zastupitelé už několikrát dali najevo, že plochu města, kde je současné parkoviště, neprodají. Do budoucna můžou zastupitelé za deset, patnáct, dvacet let rozhodnout, že tam může stát třeba bytový dům o jednom patře. Vždycky to zastavěné bylo, ale bude záležet na jednáních a schvalováních zastupitelstva," vysvětluje starostka České Lípy Hana Moudrá z ODS.

Vladimir Vladimirov, ketrému se nelíbí možné zastavění plochy před secesní kavárnou Union v České Lípě

Pokud mají obyvatelé k úpravě územního plánu připomínky, mohou podle ní rozhodování zastupitelů ovlivnit. „Veřejných projednávání kolem územního plánu bylo několik. Je mi s podivem, že až na posledním jednání byly námitky tohoto rázu. Pokud se o to lidé zajímají, měli možnost námitkovat už od roku 2006 třeba regulační plán, kde je v tuto chvíli výstavba čehosi možná. Na základě připomínek se mohl změnit, ale to do té doby nikdo nepodal," dodala starostka.

Město bude schvalovat po pěti letech úpravu územního plánu, aby mimo jiné mělo plochy na rodinnou výstavbu.

Spustit audio