Oblíbené podzimní jídlo Jaroslava Sapíka je čočka s uzeným bůčkem a salátem z kysaného zelí s křenem
V Pochoutkovém roce jsme poprosili, aby nám své oblíbené podzimní jídlo připravil známý šéfkuchař a porotce rozhlasové soutěže Pochoutkový rok Jaroslav Sapík. Zvolil čočku nakyselo s opečeným uzeným bůčkem a osvěžujícím salátem z kysaného zelí s křenem. Je to neuvěřitelně dobré a rychlé.
Čočka s uzeným bůčkem
- 500 g čočky
- 150 g cibule + 1 na osmažení
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 g sádla
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- 2 špetky pepře
- 2 lžíce octa
- 1 feferonka
- 1 sklenička nakládaných bílých cibulek
- 600 g uzeného bůčku
Dopředu si namočíme 500 g čočky do vody. Po té vodu slijeme a v nové osolené vodě uvaříme čočku doměkka. Čočku potom slijeme, ale necháme si na dně trochu vody, ve které se vařila.
Na 100 g sádla si osmažíme nadrobno nakrájených 150 g cibule. Když trochu zesklovatí, zasypeme ji 1 lžící hladké mouky a připravíme si krémovou jíšku. Pak smícháme v hrnci čočku, kterou jsme slili s cibulovou jíškou.
Dochutíme 1 lžičkou cukru a 2 lžícemi octa. Podle chuti osolíme a opepříme. A provaříme asi 5 minut, aby čočka zkrémovatěla.
Na 50 g sádla si opečeme dozlatova z obou stran čtyři 150 g plátky uzeného bůčku. Krájíme je silnější, aby v nich zůstala po opečení šťavnatost a výrazná chuť uzeného masa.
Na závěr si na 50 g sádla orestujeme nadrobno nakrájenou 1 velkou cibuli dohněda, kterou ozdobíme čočku na talíři. Přidáme čerstvé orestované feferonky a nakládané cibulky.
Zelný salát s křenem
- 600 g kysaného zelí
- 1 cibulka
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 3 lžíce nastrouhaného nebo naloženého křenu
V míse smícháme překrájené kysané zelí s nasekanou cibulkou. Pak směs zalijeme olejem a ochutíme cukrem, solí a křenem.
Vše společně promícháme a dáme vychladit do lednice.
Jaroslav Sapík
Narodil se roku 1952 do řeznické rodiny, která spravovala hostinec na Ořešíně u Brna. Patří do sedmé generace hostinských. Jeho rodina, která mimo jiné sloužila i u předních šlechtických rodů, se řemeslu věnuje už od 17. století.
Oblíbenou surovinou Jaroslava Sapíka je zvěřina, raci, bylinky všeho druhu a český med. Váží si každého zákazníka, který přijde do jeho hostince, vždy se mu snaží nabídnout to nejlepší.