Obleva v Libereckém kraji způsobila odliv lyžařů z hor

26. prosinec 2012

Obléct si termo triko a vyrazit s lyžemi do hor, nebo zůstat v teple domova u televizních pohádek? Tuto otázku si položily stovky lyžařů v Libereckém kraji. Běžkaři si většinou došly do sklepa pro lyže a vydali se sportovat. Sjezdaři zvolili kvůli úbytku sněhu spíš pohádky, cukroví a gauč.

V Jizerských horách nesněží, neprší, nemrzne. Teploty se drží kolem sedmi stupňů nad nulou, což je pro běžkaře velmi příjemné. Jejich úsměvy to prozrazují: "Lyžuje se dobře, někde je to namrzlé, místy zase mokré, stopy tedy nejsou nijak extra upravené, ale běžkuje se dobře. Není to ideální, ale je to dobré. A počasí je skvělé."

Lanovka na Javorníku u Liberce sice jezdí, ale sjezdařů je na kopci doslova jen hrstka. Asi deset. Na štědrý den byl o lyžování větší zájem, ale spíš než kvůli počasí to bylo díky speciální akci, jak říká technický ředitel skiareálu na Javorníku Jan Petrásek: "Vzhledem k tomu, že jsme měli akci dítě zdarma, tak přijelo dost lyžařů. Teď je tedy asi 20 centimetrů mokrého technického sněhu, jak vidíte, moc lidí tady není, přišla obleva. Doufáme, že počasí bude lepší a že už sníh ubývat nebude."

Obvykle se lyžuje na sjezdovkách na Liberecku o Vánocích víc. Letošní počasí ale donutilo zůstat většinu lidí doma. Ostatně i v televizi se svátečním programem mají zimu, lyžování i výhled na horské vrcholky.

autor: sas
Spustit audio