Objevitelský den v ZŠ Doctrina poučí děti o kosmonautice nebo chemii

28. říjen 2013

Existují děti, které od čtyř let čtou, píší, počítají rovnice nebo jsou schopné pochopit základní principy fyziky. A právě na tyhle nadané se specializuje Mezinárodní centrum pro talentovanou mládež. V Liberci chce pro ně uspořádá speciální vzdělávací kurzy.

Už 29. října čeká na 70 dětí první ochutnávka, akce nazvaná Objevitelský den. V liberecké základní škole Doctrina se děti na jeden den budou moci stát kosmonautem, pilotem letadla nebo chemikem.

Mezi nadané děti patří také Kristýna. Je jednou z nejlepších žákyň páté třídy základní školy Doctrína. A jak sama říká, její libůstkou je přírodověda a matematika.

„Přírodověda mě baví, protože tam jsou zvířata, to mě moc zajímá. A matematika mi prostě jde,“ říká Kristýna, která už dříve navštěvovala podobný kroužek, Malého vědce.

„Kreslili jsme třeba obrázek, pak jsme ho inkoustem nějak přelili a byly tam jenom bílé čáry.“

Jejího spolužáka Petra v kroužku nadchnul ohnivý gejzír a baví ho vlastivěda.

„Protože tam se rád dozvídám věci o českých dějinách.“

Premiantkou páté třídy je i Josefína. Ta má jasno. Na Objevitelský den už ji maminka přihlásila. A zajímá ji robotika.

„Já chci jít na robotiku, protože mě zajímá, jak se ze stavebnice postaví robot a pak bude přes počítač poslouchat.“

Kromě robotiky a 3D tisku pro starší děti se ty mladší podle koordinátorky programu Mezinárodního centra pro talentovanou mládež Jeanne Bočkové můžou na chvíli stát pilotem, chemikem v kuchyni nebo astronautem.

„V kosmických experimentech spolupracujeme s paní profesorkou, která se zúčastnila školení učitelů v NASA. A kromě toho, že zjistí, jak spolu astronauti komunikují, naučí se u toho také trochu základy angličtiny. Začnou dělat některé experimenty, které se dělají na vesmírných stanicích.“

Otevřeno pro všechny

Do vzdělávacích kurzů se zapojila i technická univerzita a centrum zábavného poznávání iQpark. Jak podotýká Jana Bittnerová z iQparku, děti se seznámí s lidskými smysly a vlastnostmi vody.

„Budou si moci vyzkoušet všechny lidské smysly. Objeví Braillovo písmo, vytvoří si mapu chutí na svém vlastním jazyku. Prozkoumají vlastnosti vody. Dělají různé experimenty, například dávají mince na hladinu vody tak, aby se nepotopily.“

Objevitelský den není určený pouze pro děti ze základní školy Doctrina, říká její ředitel Jiří Paclt. Na webových stránkách doctrina.cz se můžou přihlásit děti z celého kraje.


„Nemáme to vůbec uzavřené. Uvítáme každého, kdo bude mít zájem. Jediné, co nás omezuje, je kapacita. Je to i z toho důvodu, že to je nyní poprvé. Chceme ty kurzy rozvíjet, a to i ve větším počtu, pokud o ně bude zájem a uvítáme rádi každého.“

Objevitelský den v Liberci pojme zhruba 70 zájemců. Zatím je první vlaštovkou. Další podle zájmu dětí bude následovat na jaře.

autor: Eva Malá
Spustit audio