Obavy z výbuchu ve Velkých Hamrech byly podle GIBS vážné. Tomu odpovídala i opatření

28. listopad 2014

Evakuace obyvatelů domu ve Velkých Hamrech u Tanvaldu v Libereckém kraji byla nutná, tvrdí Generální inspekce bezpečnostních sborů. Desetipatrový panelový dům muselo včera dočasně opustit 30 lidí. Policisté z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zadrželi svého kolegu, který měl v bytě v pátém patře materiál k výrobě výbušnin.

Akci si inspekce pojmenovala Dynamit. Policisté měli podezření, že jejich kolega doma ukrývá látky a zařízení, ze kterých lze sestrojit výbušný systém. Rozhodli se proto vše na místě ověřit. Kvůli obavám z možného ohrožení ostatních obyvatel dům evakuovali.

Obavy zřejmě umocnily i nedávné události ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde došlo k výbuchu a požáru domu. Při neštěstí v polovině února zemřelo šest lidí a dalších 11 se zranilo.

„Ta situace nebo nálada, která ve společnosti teď panuje, tak i napomohla tomu, jakým způsobem se k tomu případu přistoupilo. Samozřejmě že generální inspekce pracuje prvotně s informacemi, a ty se musí nějakým způsobem vyhodnotit, ale tyto informace byly skutečně natolik vážné, že vedení generální inspekce rozhodlo o přijetí mimořádných bezpečnostních opatření,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Policisté měli podezření, že by muž mohl výbušniny použít, a tak nechtěli nic podcenit. „V tuhle chvíli nikdo ani nepotvrdí, že zítra chtěl ten panelák vyhodit do povětří, ale vzhledem k tomu, co bylo zajištěno, tak mohlo sloužit k tomu, že by něco takového mohlo hrozit,“ uvedla mluvčí GIBS.

Poté, co se včera odpoledne mohli obyvatelé panelového domu ve Velkých Hamrech vrátit domů, policie v bytě svého zatčeného kolegy zajišťovala další důkazy.

Věci, které generální inspekce odvezla, teď podrobuje zkoumání a nechá si vypracovat znalecké posudky. Jednalo se o chemikálie a součástky, ze kterých by šlo vyrobit velmi účinné zbraně, a policisté odnesli i počítače.

autoři: mkk , Vojtěch Kouřímský
Spustit audio