O víkendu má pršet, zvednou se hladiny řek

29. červenec 2011

Podle meteorologů nás opět čeká deštivý víkend. Srážky by mohly opět zvednou hladiny řek v Ústeckém a Libereckém kraji, řeky by ale měly zůstat v korytech.

Český hydrometeorologický ústav vydal na víkend pro sever Čech výstrahu. V Libereckém kraji platí od sobotního poledne až do nedělního večera povodňová pohotovost, řeky by se tam po vydatných deštích mohly dostat na druhý stupeň povodňové aktivity. Varování platí pro zejména pro Řasnici, Jeřici, dolní tok Lužické Nisy a Smědé.

V Jizerských horách by podle meteorologů mohlo o víkendu napršet až 60 milimetrů srážek. „Povodí v oblasti Jizerských hor jsou nasycená. Srážková voda poteče od sobotního poledne prakticky všechna do vodních toků, takže se dá očekávat vzestup hladin,“ popsal situaci Martin Novák z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Průběh podle něj ale bude mírnější než před deseti dny, kdy se některé řeky na Liberecku dostaly až na třetí povodňové stupně. „Přestože bude pršet vytrvale, měly by být srážkové úhrny být menší. Dá se proto očekávat, že ani hydrologická odezva nebude tak výrazná.“

Pro Ústecký kraj vyhlásili meteorologové od sobotního poledne povodňovou bělost. Týká se především řeky Mandavy na Děčínsku, která by se po deštích mohla dostat na první povodňový stupeň. Meteorologové budou během soboty své předpovědi ještě zpřesňovat. O aktuální situaci vás budeme informovat v našem zpravodajství.

autor: tsch
Spustit audio