O víkendu hrozí sněhové jazyky, varují meteorologové. Pak se zase oteplí

19. prosinec 2014

O víkendu by si měli řidiči dát pozor na sněhové jazyky. Meteorologové vydali varování pro Jihočeský, Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Olomoucký, Pardubický, Plzeňský a Ústecký kraj. Varování platí od sobotních 15 hodin až do pondělních 6 hodin ráno.

„Týká se to horských poloh, většinou s nadmořskou výškou nad 600 metrů a většinou jde o pohraniční hory,“ uvedl meteorolog Stanislav Racko.

Ze zprávy by mohli mít radost alespoň lyžaři, ale sněhu zřejmě nebude mnoho.

„I v těch nejexponovanějších polohách, kde bude nejvíc sněhu, můžeme očekávat 10, maximálně v některých partiích 15 centimetrů sněhu, což vzhledem k tomu, že tam momentálně není vůbec nic nebo jenom slabá sněhová pokrývka, bude opravdu málo. Ale vizuálně to bude jiné – opravdu sobota a neděle bude na horách bílá,“ dodal Racko.

O víkendu by se mohly objevit i bouřky. Podle meteorologa občas zahřmí nebo se zablýskne, ale hlavně by mohl zesílit vítr. „Ty nárazy i v nižších polohách mohou dosahovat do 20 metrů za sekundu, no a na horách až 30 metrů za sekundu,“ přiblížil.

I když víkend bude chladnější, Vánoce na sněhu s největší pravděpodobností nebudou. „Očekáváme v průběhu první poloviny příštího týdne, to znamená mezi 22. a 24. prosincem oteplování,“ vysvětlil Racko. Nejdříve v nižších polohách a pak i na horách by prý mělo pršet.

„To znamená, že to málo sněhu, co tam napadne, tak to roztaje a tam, kde trochu zůstane, tak stejně bude mokré,“ dodal meteorolog.

autoři: ČRo , kov
Spustit audio