O podobu náměstí v Železném Brodě se utkají architekti

29. listopad 2011

Ještě měsíc mají architekti na podání návrhů budoucí podoby Malého náměstí v Železném Brodě na Jablonecku. Město se jako jedno z mála v České republice rozhodlo vyhlásit architektonickou soutěž na plánované úpravy. Vítěze chce město vybrat do konce února, kdy všechny návrhy také vystaví.

Soutěž je dvoukolová a návrhy se přijímají do 3. ledna. Podle starosty Železného Brodu Andre Jakubičky je architektonická soutěž pracnější než obyčejné výběrové řízení - slibuje ale zajímavější výsledky.

Malé náměstí patří k nejstarším částem Železného Brodu. Za jeho hranicí začíná památková rezervace Trávníky s roubenými domy z druhé poloviny 18. století. Prostoru ale vévodí nejen dřevěná zvonice kostela svatého Jakuba Většího, ale také vysoké panelové domy, které stojí na druhém břehu řeky Jizery.

Městský architekt a jeden z porotců Zdeněk Jiran sice tvrdí, že v návrzích může být cokoli - včetně bourání a dostavování domů - šanci uspět má ale podle něj ten, kdo se bude chtít přizpůsobit.

„Je hodně důležité ten prostor zklidnit a věnovat ho účelu, ke kterému je soutěž vypsaná, za vynaložení přiměřených finančních prostředků tak, aby to respektovalo stávající situaci a respektovalo to i jako budoucí možný vývoj a prostorové návaznosti.“ vysvětluje Zdeněk Jiran.

K těm patří i zvažovaná další lávka přes Jizeru, která by se dala vybudovat v rámci chystané stavby cyklostezky Greenway Jizera. Na tu by totiž město na rozdíl od rekonstrukce náměstí mohlo získat peníze z evropských dotací.

Podle starosty Jakubičky nejsou architektonické soutěže pro město o nic dražší než klasický výběr návrhů a tak v jejich vyhlašování bude Železný Brod pokračovat.

Právě kvůli budoucímu využití bývalé továrny na výrobu teploměrů, která opuštěná stojí na dohled z Malého náměstí se Železný Brod uchází také o Cenu Petra Parléře. Odměna pro vybraná místa je totiž právě vyhlášení architektonické soutěže.

autor: leš
Spustit audio