O osamostatnění jabloneckého Kokonína hlasovalo v anketě příliš málo lidí

25. květen 2014

Většina obyvatel jabloneckého Kokonína nechce vznik samostatné městské části. Vyplynulo to z ankety, kterou uspořádal pro kokonínské obyvatele jablonecký magistrát v rámci voleb do Evropského parlamentu. V anketě přišlo vyjádřit svůj názor jen 14 procent lidí. Aby se město výsledky dál zabývalo, muselo by anketní lístky vyplnit minimálně 35 procent obyvatel.

„Jdeme volit hlavně proto, že nechceme být samostatný obvod. Jinak bychom sem nešli, protože to jsou pořád samé volby. Jdeme kvůli Kokonínu,“ říká Jaroslava Dvořáková.

Samostatný městský obvod nechce ani Drahoš Poslt. A svoje Ne hodil do urny v hlasovací místnosti také Jiří Boch. „Dělit 50tisícové město na další je nesmysl,“ tvrdí.

Po hlasování v evropských volbách přišla vyplnit anketu také paní Bohunka, a ne poprvé. „Už se jedna anketa dělala a padlo to, tohle už je vlastně třetí. Nejsem pro to v žádném případě. Nejsou tady dost kvalitní lidi na to, aby mohli vládnout,“ myslí si.

Člen osadního a petičního výboru Josef Šikola by chtěl společně se svými kolegy ze spolků nový městský obvod proto, že historicky byl Kokonín samostatný. A také proto, že jablonecká radnice chce v Kokoníně postavit čističku, což se Josefu Šikolovi nelíbí.

„Prvotní impuls osamostatnění byl na základě nesmyslného rozhodnutí o umístění čističky. A také na základě toho, že do roku 1980 jsme byli samostatným městysem,“ vysvětluje.

Podle Šikoly by se měli Kokonínští po založení samostatného městského obvodu lépe.
„Jsem přesvědčený o tom, že lidé, kteří si rozhodují v místě, kde žijí, rozhodují lépe než lidé, kteří tu nebydlí a rozhodují za kopcem, ve městě.“

Vyjádřilo se příliš málo lidí


K anketě přišlo v pátek a v sobotu 14 procent kokonínských voličů. Odpovídali na dvě otázky.

„První otázka zněla: Souhlasíte se členěním statutárního města Jablonec nad Nisou na jednotlivé městské obvody. Pro se vyjádřilo celkem 97 hlasujících, 74 bylo proti a 17 se zdrželo,“ informuje tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček.

„Otázka číslo dvě zněla: Souhlasíte se vznikem městského obvodu Jablonec nad Nisou – Kokonín spravovaného vlastním úřadem a volenými orgánem? Hlasovalo 69 pro, 113 bylo proti, čtyři hlasující se zdrželi,“ dodává.

Výsledek ankety je ale v podstatě irelevantní, vyjádřit svůj názor nepřišlo dost lidí. Jablonecký magistrát se totiž rozhodl k anketě přistoupit jako k referendu. S koncem hlasování v anketě by měly podle magistrátu také skončit dlouhé spory o to, co obyvatelé Kokonína chtějí a co ne.

autor: sas
Spustit audio