O omezení kamionové dopravy na silnici z Děčína do České Lípy rozhodne výsledek studie

30. květen 2013

Zástupci Ústeckého a Libereckého kraje jednali v České Lípě o omezení kamionové dopravy na silnici II/262 mezi Děčínem a Českou Lípou. S návrhem přišel Ústecký kraj kvůli dlouhodobě špatnému stavu silnice a bezpečnostnímu riziku. Jednání nepřineslo konkrétní opatření. Zástupci krajů nechají vypracovat studii, která má ukázat, kdo po silnici jezdí. Ta by měla i nabídnout možná řešení stávající situace.

Myšlenku omezení kamionové dopravy na silnici mezi Děčínem a Českou Lípou vítají především starostové měst a obcí, kterých se to přímo dotýká.

„My jsme se chtěli bránit nějakým způsobem sami. Tyto snahy jsme ve chvíli, kdy jsme zjistili, že to řeší Ústecký kraj, pozastavili,“ říká nezávislý místostarosta Horní Police Jiří Blekta.

Pokud by k omezení došlo, kamionová doprava se přesune na silnice prvních tříd na Novoborsku. Situaci komplikují chystané opravy na silnici I/9 v České Lípě nebo na Kamenické ulici v Děčíně.

Starosta Nového Boru, Jaromír Dvořák, ze Starostů pro Liberecký kraj nebyl jediný, který chtěl situaci řešit:

„Je nutno vyřešit problematiku příštího roku. Bohužel hrozí, že nejen kamionová doprava půjde středem Nového Boru směrem na Zákupy, Mimoň a Mladou Boleslav."

I liberecký radní pro dopravu Vladimír Mastník ze Starostů pro Liberecký kraj si je vědom problémů, přesto se brání omezení kamionové dopravy na silnici II/262:

„Pokud bychom uzavřeli silnici II/262, pak se spustí lavina petic a stížností v celém Libereckém kraji. Žádná obec nechce, aby jim tam jezdily kamiony."

Je důvod k omezení?

Na jednání Vladimír Mastník oznámil, že není zákonný důvod k omezení těžké nákladní dopravy na silnici druhé třídy.

„Tento argument oni prezentují stále. Já si osobně myslím, že je ta silnice nezatěžuje tolik, jako náš kraj,“ říká ústecký radní pro dopravu Jaroslav Komínek z KSČM, který přijel do České Lípy se všemi zúčastněnými najít řešení.

Starostové odcházeli zklamaní

Starostové z jednání odcházeli mírně rozpačití. Zklamání ze závěrů jednání neskrýval ani starosta Nového Boru Jaromír Dvořák: „Jsem trochu zklamán. Řekl jsem hned v úvodu panu radnímu, že jsem se domníval, že Liberecký kraj bude připraven lépe."

Nakonec se zástupci krajů dohodli, že nechají vypracovat studii, která má ukázat, kdo po silnici II/262 jezdí a měla by i nabídnout možná řešení stávající situace.

Další jednání ohledně omezení kamionové dopravy na silnici z Děčína do České Lípy a řešení jejího přesunu se plánuje na podzim tohoto roku. Až bude hotová studie.

Spustit audio