O kotlíkové dotace můžete žádat ode dneška. Elektronicky, poště se ale nevyhnete

30. listopad 2017

Zájemci o kotlíkové dotace mohou dnes 30. listopadu od 16 hodin elektronicky podávat své žádosti. V nové výzvě na výměnu kotlů je lidem k dispozici 135 milionů korun.

Peníze by měly stačit na výměnu nejméně 1462 kotlů. Žadatelé mohou získat od kraje příspěvek až 120 tisíc korun podle druhu kotle, který si pořídí. Stará zařízení mohou v rámci dotací vyměnit za kombinované kotle na uhlí a biomasu, tepelná čerpadla či plynové kondenzační kotle a zařízení na biomasu. Jiné druhy nových kotlů kraj podporovat nebude.

Elektronicky a bez front

Poprvé se budou žádosti přijímat pouze elektronicky, což by mělo zamezit frontám u krajského úřadu, které vznikaly v den, kdy se začaly žádosti evidovat. Elektronické podání zajistí pořadí podle data a času doručení.

Obyvatelé oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší mohou navíc dostat oproti zmíněným částkám dalších 7500 korun. Dosáhnou na ně lidé například z České Lípy, Mimoně, Liberce, Cvikova, Skalice u České Lípy, Lomnice nad Popelkou nebo Železného Brodu.

Žadatelé se ale nevyhnou tomu, aby potřebné dokumenty doručili ještě následně fyzicky či poštou. Podle pravidel programu do 10 pracovních dní musejí žádost včetně příloh odevzdat nebo poslat na podatelnu krajského úřadu. S podáním elektronické žádosti budou lidem pomáhat i jejich starostové nebo zaměstnanci obecních a městských úřadů.

autoři: jch , Jaroslava Mannová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio