Novým hejtmanem Libereckého kraje se stal Martin Půta

27. listopad 2012

Liberecký kraj si dnes (27.11.) jako poslední v České republice zvolil nového hejtmana. Stal se jím Martin Půta z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. To se po volbách dohodlo na koalici se stranou Změna pro Liberecký kraj.

Martin Půta, jeden a čtyřicetiletý dosavadní starosta Hrádku nad Nisou, vystřídal s podporou těsné většiny dvaceti tří hlasů Stanislava Eichlera, který stál v čele Libereckého kraje od roku 2008.

Ještě před hlasováním ze sálu na protest odešlo patnáct zastupitelů KSČM a ČSSD, zastupitelé ODS nehlasovali. Důvodem bylo složení mandátu Blanky Nedvědické ze Změny pro Liberecký kraj. Podle Lenky Kadlecové z ČSSD strana zvažuje, že se obrátí na správní soud: „To její emailové vyjádření v dnešním internetovém světě není pro nás věrohodné. I vyjádření toho, že nelze ověřit její podpis... Rádi bychom slyšeli vyjádření paní Nedvědické.“

Blanka Nedvědická odletěla na služební cestu do Jižní Ameriky a nestihla se na ustavující zastupitelstvo vrátit. Její rezignaci bývalý hejtman přijal už včera. Zastupitelské křeslo obsadil předseda představenstva krajské hospodářské komory Vladimír Opatrný, doplnila její stranická kolegyně Zuzana Kocumová: „My jsme mohli očekávat komplikace nebo jakékoliv způsoby a snahy o znevěrohodnění, protože tato koalice stojí pouze na většině jednoho hlasu – takže stačí, aby se jediný hlas odškrtnul a nebude přijato, minimálně na tomto prvním zastupitelstvu téměř nic. Věřím, že to v budoucích měsících a letech bude už jinak a že se nám podaří najít i komunikaci i s opozicí.“

Zuzana Kocumová byla následně zvolená statutární náměstkyní resortu zdravotnictví, tělovýchovy a sportu. Během dneška zastupitelé zvolí i zbývající radní a členy výborů a komisí.

autor: Eva Malá
Spustit audio