Nový studijní obor na Technické univerzitě v Liberci

23. prosinec 2005

Technická univerzita v Liberci otevře nový bakalářský studijní program Ošetřovatelství - všeobecná sestra. Jde o raritu, protože se spojí se odborníci v oboru zdravotnictví a odborníci ryze techničtí. Ti společně začnou vychovávat mladé lidi s odbornou způsobilostí k výkonu povolání všeobecné sestry. Absolventi pak najdou uplatnění ve všech typech zdravotnických zařízení a také v privátní ošetřovatelské péči.

Jak jsme se ale dověděli od prorektora Zdeňka Kůse, před schválením nového studijního programu musela Technická univerzita splnit celou řadu podmínek.

Kůs: Museli jsme sestavit tým pedagogů a tým odborných lékařů, kteří se budou na výuce podílet tak, že je kvalitativně identický s takovými, jako jsou třeba na lékařské fakultě v Praze či v Hradci Králové.

Příprava nového studijního programu probíhala zhruba rok a půl.

Kůs: Studium budeme koncipovat jako náročné, bude těžké, univerzita.

Pro studenty připraví vysoká škola také nové laboratoře.

Kůs: Univerzita získá prostředky na jejich vybavení, aby bylo na úrovni techniky, která je v dnešní době potřebná. 25. ledna 2006 uděláme Den otevřených dveří, zájemci o studium nás mohou navštívit. Přijaté telefonní dotazy svědčí o tom, že zájem o studium bude dostatečný.

Rektor Technické univerzity Vojtěch Konopa připomíná, na kolik je nový studijní program pro ně důležitý.

Konopa: Je to pro nás strategické rozhodnutí, protože pomáháme nemocnici, zlepšení kvalifikace zdravotnických pracovníků. Tento cíl třeba není příliš lukrativní, ale zájem o studium je opravdu velký a také se otevírá možnost spolupracovat s klinickými obory v nemocnici při výrobě a vývoji nových lékařských přístrojů a pomůcek.

Technická univerzita bude ůzce spolupracovat s krajskou nemocnicí v Liberci. Její ředitel Radko Janoušek se dívá na budoucí kontakty ze dvou úhlů.

Janoušek: Všeobecná sestra se musí vzdělávat na univerzitě a pokud by se nám to tady nezdařilo, tak zájemci půjdou studovat jinam. Zcela sobecky říkám, že studiem na Technické univerzitě v Liberci se nám děvčata vrátí jako bakalářky k nám do nemocnice a budou u nás pracovat. Druhým aspektem je to, že spolupráce s Technickou univerzitou je důležitá pro naše specialisty, kteří tam budou přednášet, protože se pro ně otvírá do budoucna možnost akademického vzdělání, které zatím bez univerzitního zázemí nemůžeme poskytnout.

Odhlášení: Uzávěrka přihlášek je do 20. května, přijímací pohovory pak proběhnou v červnu roku 2006. Předpokládá se, že do nového bakalářského studijního programu přijme Technická univerzita 35 uchazečů.

autor: Zdenka Schovánková
Spustit audio

Více z pořadu