Nový Bor už nemá žádný výherní automat. Teď chce zakázat i videoloterijní terminály

15. duben 2013

V Novém Boru na Českolipsku důsledně bojují proti hracím automatům. Ve městě už není ani jeden. Teď chce radnice využít rozhodnutí Ústavního soudu a zakázat i videoloterijní terminály. Přejí si to i oslovení obyvatelé dvanáctitisícového sklářského města.

„Všechno zrušit, protože se mi nelíbí, že tam mladí strkají peníze, i když jim je osmnáct. Někdo už je tak zmatený, že tam peníze strká, aniž by nad tím uvažoval," říká jedna z obyvatelek města.

V Novém Boru na Českolipsku dnes už nenajdete jeden jediný výherní automat. S koncem loňského roku skončilo podle městské vyhlášky všech bezmála 60 automatů. Důvod ke zrušení automatů byl podle starosty Jaromíra Dvořáka ze Starostů pro Liberecký kraj především jeden.

„Jednou z příčin takzvaného mačetového útoku byla situace kolem herních automatů. Následně došlo k napadení jedné trafikantky dlažební kostkou také jedním z těch, co hrál automaty a prohrál tam hotovost," vysvětluje Dvořák.

Účinnému boji s hazardem podle obcí a měst bránila novela loterijního zákona. Ta umožňovala provozovat videoterminály do konce roku 2014. Sporný paragraf minulý týden zrušil Ústavní soud. Radnice tak mohou zakázat videoterminály takřka okamžitě.

Videoloterijní terminály jsou výherní automaty napojené na on-line centrální systém, který generuje náhodná čísla a řídí průběh hry. Minimální vklad do hry může být vyšší než u běžných automatů, výhry mohou být i v řádech milionů.

„Samozřejmě musíme počkat až rozhodnutí Ústavního soudu nabude legislativní platnosti. Potom bychom požádali i o zrušení těchto videoterminálů," nastiňuje starosta Nového Boru. „Automaty způsobují celou řadu nepříjemných věcí nejen kolem kriminality, ale i sociálního postavení," dodává.

Možnost takřka ze dne na den zakázat videoloterijní terminály moc nepotěšila provozovatele heren. „Myslím si, že tržby nejsou v restaurací tak vysoké, aby unesly náklady, které jsou spojené s elektrikou a sociálními odvody, takže se to dotuje z automatů. Bez automatů spousta restaurací a sportbarů zkrachuje,“ potvrzuje Zdeněk Máca, provozovatel herny v Novém Boru.

Hospodští a provozovatelé heren podle Zdeňka Máci nezůstanou sedět s rukama v klíně. „Úřad bychom chtěli vyzvat k jednání, protože nás to všechny brzo postihne, pokud bude mít vyhláška takový razantní dosah," dodává s tím, že městům s úplným zákazem herních automatů a videoloterijních terminálů hrozí černé herny. A ty jsou podle něj nebezpečnější než videoterminály pod dohledem.

Spustit audio