Nový Bor se opět předvede jako město skla

17. červen 2011

Již po sedmé patří novoborské náměstí Míru sklářům a všem, kteří obdivují řemeslnou zručnost i křehkou krásu. V centru města se 17. a 18. června konají Sklářské slavnosti. Na co se můžete těšit?

Sklářské slavnosti v Novém Boru na Českolipsku jsou oslavou tradiční řemeslné výroby. Se svými výrobky se na sklářském trhu představí kolem dvaceti menších i větších sklářských firem.

Místní sklářská škola si pro zájemce přichystala dílny, kde si budou moci vyzkoušet jaké to je foukat sklo, vyrobit si skleněnou vitráž, šperky nebo namalovat skleničku. Pro děti škola chystá malování v přírodě a samozřejmostí bude i prodej žákovských výrobků ze školní prodejny.

Celé slavnosti zahájí vernisáž výstavy s názvem „Tango sklo - Proměny barevných kontrastů", která je ukázkou skla od mnoha výtvarníků a firem od roku 1910 až do současnosti. Vernisáž výstavy začíná v pátek v 17 hodin v Informačním centru.

Poté se návštěvníci mohou přesunout na náměstí Míru, kde je přichystáno vystoupení taneční skupiny Boráček, Novoborských mažoretek a slavné pánské taneční skupiny Rasputin.

Na sobotní dopoledne je pro děti přichystána šermířská pohádka a jiné atrakce. Pro dospělé pak hudební produkce různých žánrů. Premiérově se představí dámská dechovka z Prahy - Alá Band. Návštěvníci slavností se mohou těšit na Sklářskou muziku, latinskoamerické rytmy, romskou kapelu Bengas a All Star Refjúdží Band, což je hudební kapela, kterou tvoří umělci a hudebníci z Číny, Kurdistánu, Arménie, Slovenska, Švýcarska, Čech a USA.

Skupina Allstar Refjúdží Band je takovým jedinečným hudebně divadelním projektem s výrazným sociálním přesahem. Jejím posláním je totiž skrze hudební a divadelní produkci otevírat témata spojená s migrací a ukazovat možnosti řešení sociálních problémů. Premiéru vystoupení budou mít na slavnostech také orientální tanečnice z České Lípy.

autor: sas
Spustit audio